„Lovitura de stat” a lui Boc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

„Lovitura de stat” a lui Boc

Politică 16 Iunie 2009 / 00:00 650 accesări

Presa şi-a bătut gura, să spun aşa, mai puţin decît mă aşteptam, în legătură cu isprava de acum cîteva zile a premierului, însă expresia „lovitură de stat”, foarte spectaculoasă, de altfel, a fost folosită de mai multe ziare. În schimb, n-am citit nicăieri, ori poate nu am fost eu atent, niciun comentariu despre o anume ipoteză politică ascunsă în spatele acestei manevre.

Pe scurt, Guvernul actual a adoptat o hotărîre extrem de „alunecoasă”, dacă îmi permiteţi o asemenea figură de stil, prin care îşi arogă dreptul de a modifica orice lege votată în Parlament, dacă se consideră că acest lucru este necesar, din motive „de interes naţional”. O absurditate mai mare decît asta rar mi-a fost dat să aud în ultimii ani! Adică Parlamentul ar putea fi o adunătură de tîmpiţi care votează legi neghioabe, iar „sfatul bătrînilor” sau „adunarea înţelepţilor” sînt reprezentate doar de executiv… Atunci, unde mai este separaţia puterilor în stat? Şi de ce Guvernul se numeşte „executiv”? Nu cumva pentru că el „execută”, adică pune în aplicare, legile votate în Parlament, motiv pentru care acesta din urmă se mai numeşte şi „legislativ”?!

Mulţi gazetari au speculat asupra faptului că se încearcă evitarea unor situaţii de „blocaj constituţional”, aşa cum s-a întîmplat în mandatul trecut cu faimoasa lege de mărire a salariilor cadrelor didactice cu 50%. Pentru a nu se mai putea repeta astfel de încurcături absurde, vezi Doamne, Guvernul lui Boc a găsit soluţia salvatoare! Puţină lume, însă, a remarcat rezerva afişată de miniştrii PSD-ului, iar discuţiile destul de aprinse din interiorul coaliţiei pe tema acestei hotărîri dovedesc o anumită nelinişte a social-democraţilor… Am urmărit reacţia publică a cîtorva politicieni din PSD şi am observat cît au fost de reţinuţi în comentarii, deoarece, în mod evident, n-au vrut să producă vreun „deranj” în coaliţie, unde şi aşa domneşte o tensiune surdă. De ce, oare, atît mister, m-am întrebat eu retoric? Răspunsul este dat de ipoteza politică pe care o evocam la începutului acestui editorial.

În spatele unei asemenea manevre s-ar putea ascunde o intenţie periculoasă a PD-L-ului, pe care social-democraţii o presimt, însă nu o pot dovedi, deocamdată, motiv pentru care nu o fac publică, evitînd astfel un scandal şi mai mare. Există riscul ca, în cazul în care Traian Băsescu ar cîştiga al doilea mandat prezidenţial, PD-L să scoată PSD-ul de la guvernare. Această hotărîre „alunecoasă”, adoptată acum, ar permite democrat-liberalilor o guvernare minoritară nestingherită, chiar şi cu un Parlament ostil, deoarece ar putea fi modificată orice lege „necomvenabilă”. O astfel de manevră machiavelică nu putea fi inventată decît de actualul preşedinte şi dovedeşte că el va candida în mod sigur…

Singura modalitate de a împiedica această „lovitură de stat” este aceea conform căreia românii nu trebuie să îl voteze pe Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale!



12