Când credeam că teroarea și veștile proaste își iau pauză în weekend, după carnagiul produs în Franța de un bărbat care a... stricat sărbătoarea de Ziua Națională la Nisa, omorând 84 de persoane și rănind alte 202 din motive doar de el știute, Turcia a dat lovitura, în sensul prost al cuvântului. Vineri seară, serviciile de securitate din Turcia au fost plasate în stare de alertă, pe fondul informaţiilor privind o tentativă de lovitură de stat militară. În primele declarații pe acest subiect, premierul Binali Yildirim a recunoscut pentru CNN Turk că ”a existat o tentativă de lovitură de stat militară, o încercare de preluare a puterii în mod ilegal, care va fi dur pedepsită. Turcia nu va permite niciodată vreo iniţiativă de întrerupere a democraţiei”. Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă că situația este sub control.
În urma tentativei de lovitură de stat din Turcia, circa 265 de persoane și-au pierdut viața, 1.440 au fost rănite, 2.839 de soldați și ofițeri au fost arestați, iar 29 de colonei și cinci generali au fost demiși. Forțele pro-guvernamentale au preluat controlul asupra clădirii Cartierului General al armatei, existând în continuare unele grupuri de rebeli care rezistă, a declarat un oficial turc, sâmbătă. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pare să deţină din nou controlul politic, dar există informaţii că sunt în continuare confruntări militare în unele zone din Turcia. ”Au îndreptat armele poporului spre popor”, a declarat Erdogan la aeroportul Ataturk din Istanbul, dând asigurări că administraţia sa a restabilit controlul. Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a dat asigurări că tentativa de lovitură de stat a fost învinsă definitiv. ”Autorii loviturii de stat vor fi învinşi inclusiv în zonele în care deţin controlul, iar cei care au preluat mijloace aeriene vor fi doborâţi”, a spus Bozdag, citat de agenţia Anadolu. Parlamentul Turciei organizează o reuniune de urgenţă pe tema situaţiei de criză. Premierul turc a anunţat, sâmbătă dimineaţă, înlocuirea şefului Statului Major General al armatei, Hulusi Akar, deşi acesta fusese luat ostatic şi părea să fie de partea adminstraţiei Erdogan, relatează ziarul ”Hurriyet”. Binali Yıldırım a anunţat înlocuirea lui Hulusi Akar cu Ümit Dündar, implicat direct în contracararea loviturii de stat militare. ”Cel puţin 104 indivizi implicaţi în tentativa de lovitură de stat militară au murit în confruntări cu forţele de ordine”, a declarat generalul Ümit Dundar, noul şef al Statului Major al armatei turce.
"Bilanţul total este de 265 de morţi - 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri; şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat", a declarat Binali Yildirim, premierul Turciei, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.
"Felicit cetăţenii care au opus rezistenţă la lovitura de stat. Suntem bucuroşi că această rebeliune nu a avut loc în cadrul ierarhiei de comandă militară", a spus premierul Turciei, citat de site-ul cotidianului The New York Times.
NOAPTE ALBĂ
A fost panică și au murit oameni, vineri noapte, în Turcia. Declarațiile calme ale premierului turc care anunțase o tentativă eșuată de lovitură de stat erau contrazise de agitația și pericolul din teren. Elicoptere şi avioane militare survolau, vineri noapte, la joasă altitudine, zone centrale din Ankara şi Istanbul. De asemenea, tancuri au fost observate în jurul aeroportului Ataturk din Istanbul, dar şi în centrul metropolei turce, în jurul clădirilor Parlamentului și Guvernului. Armata turcă a difuzat, vineri seară, un comunicat în care anunţa că a preluat controlul asupra Turciei. În paralel, Guvernul Binali Yildirim denunţa o tentativă de lovitură de stat militară. Conform unor surse citate de AFP, comandantul forțelor armate ar fi fost luat ostatic de mai mulți militari, chiar în sediul central al forțelor armate. În haosul general, civilii erau sfătuiți să își păstreze calmul și să rămână în locuințele lor, numai că foarte mulți au intervenit, încercând să blocheze tancurile care circulau pe străzile marilor orașe. Despre Erdogan se zvonea vineri noapte că ar fi cerut azil în Germania dar a fost refuzat. Ca o ironie a soartei, președintele turc, cunoscut pentru ideile sale fixe cu privire la rețelele de socializare de pe internet, pe care când le blochează, când le deblochează din motive doar de el știute dar care aduc foarte mult cu totalitarismul și cu dorința de a bloca accesul la informațiile în timp real, fie ele bune sau rele, a cerut populației să iasă în stradă împotriva autorilor loviturii de stat, tocmai prin FaceTime, în direct în emisiunea de știri de pe CNN Turk. Să sperăm că după ce i-a trecut glonțul pe lângă ureche în noaptea de vineri spre sâmbătă și a fost salvat de poporul apelat prin FaceTime, Erdogan va lăsa rețelele de socializare și mediile de informare în pace, să își facă treaba corect.
Panicați dar prevăzători, numeroși turci s-au repezit la magazine și bancomate, pentru a-și face provizii, intuind perioada turbulentă de după atacul de vineri noapte. Podurile au fost blocate, la fel și aeroporturile dar și punctele de trecere a frontierei, motiv major de îngrijorare pentru miile de cetățeni străini aflați în vacanță pe teritoriul Turciei, captivi în mijlocul unui conflict care nu le aparține. Primele reacții din afara Turciei au venit din Bulgaria și Grecia care și-au închis și ele punctele de trecere a frontierei către Turcia.
ROMÂNI ÎN INFERN
Mai mulți români se află în Turcia, acolo unde își petrec vacanța, iar declarațiile lor sunt cutremurătoare. Un român aflat în noaptea de vineri spre sâmbătă în aeroportul Ataturk din Istanbul a relatat că se auzeau focuri de armă, afară, precizând că în terminal se aflau încă 60 de români care ar fi urmat să plece spre țară. Acesta a mai povestit că, cu 40 de minute înainte de decolare, au aflat că zborul a fost anulat. Românul a povestit că drumul spre aeroport a fost unul dificil, din cauza ambuteiajelor din oraș și că la aeroport erau deja soldați. Avionul cu care ar fi trebuit să zboare spre România a fost anulat cu 40 de minute înainte de decolare. Zborul de la Istanbul era programat să ajungă la București la ora 1.25. Ministerul Afacerilor Externe recomandă românilor aflaţi în Turcia să nu părărsească locurile în care sunt cazaţi șisă evite orice deplasări care nu sunt strict necesare. ”Ministerul Afacerilor Externe informează că, în contextul evenimentelor aflate în desfăşurare în Turcia, a fost constituită o celulă de criză care va analiza atât cele mai eficiente modalităţi de a furniza asistenţa consulară cetăţenilor români aflaţi in Turcia care vor solicita acest lucru, cât şi implicaţiile politice ale evenimentelor în cauză”, precizează MAE într-un comunicat. De altfel, circa 4.000 de apeluri telefonice de la români aflați în Turcia fuseseră primite de MAE, în timpul evenimentelor din noaptea de vineri spre sâmbătă, dar și sâmbătă dimineață. Echipa de fotbal Concordia Chiajna se află în Turcia, fiind blocată acolo. Deocamdată
LUMEA CU OCHII PE TURCI
Și pe bună dreptate! Turcia este un important membru al Alianței Nord-Atlantice, fiind a doua ca dotări militare din Europa, iar frământările din sânul armatei nu promit lucruri bune. UE, SUA, Marea Britanie şi Grecia au anunţat că urmăresc cu atenţie evoluţia situaţiei din Turcia. ”Preşedintele SUA, Barack Obama, este ţinut la curent cu situaţia din Turcia”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al consiliului prezidenţial pentru siguranţa naţională. ”Suntem în contact permanent cu delegaţia UE din Ankara. Facem apel la reţinere şi la respectarea instituţiilor democratice”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe. Noul ministru britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra urmăreşte cu preocupare situaţia din Turcia, un anunţ similar fiind făcut și de premierul Greciei, Alexis Tsipras.
Începând din anul 1960, armata turcă a preluat de trei ori puterea, denunţând tendinţe pro-islamice ale liderilor politici. Însă, din anul 2002, de când este la putere Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, puterea armatei turce părea să se fi diminuat.
Citeşte şi:
Turcia: tentativă de lovitură de stat? Focuri de armă în Istanbul și Ankara