Lovitură DIICOT! Cine și cum a „spălat“ 3 milioane de euro!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lovitură DIICOT! Cine și cum a „spălat“ 3 milioane de euro!

Eveniment 29 Iunie 2018 / 15:54 1866 accesări

Cinci indivizi au fost săltați de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, în data de 28.06.2018. Împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au efectuat cinci percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit comunicatului de presă al Biroului de Comunicare, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 – 2014, cei cinci suspecți au constituit un grup infracțional organizat având ca scop săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Astfel, pentru diminuarea obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat în paralel cu importurile din China, Hong Kong de unelte și bunuri de uz casnic/gospodăresc efectuate de către trei societăți afiliate, doi dintre membrii grupului infracţional au efectuat importuri(de același tip de bunuri, de la aceeași exportatori) și prin intermediul unor alte patru societăţi comerciale, la prețul subevaluate în vamă. Înregistrarea în contabilitatea celor trei societăți comerciale afiliate a bunurilor la valoarea declarată de import (preț redus) ar fi generat, ca urmare a vânzării pe piața internă (preț ridicat), venituri ridicate și implicit obligații fiscale mai mari de plată la bugetul de stat.

În atare condiții, prețul bunurilor importate de către suspecţi, prin intermediul societăților anterior menționate, subevaluate în vamă, a fost crescut în mod artificial în cadrul unor circuite comerciale fictive (în vederea reducerii diferenței dintre valoarea bunurilor declarate în vamă și valoarea de vânzare pe piața internă de către cele trei societăți afiliate) folosind societăți controlate și puse la dispoziție de către un alt membru al grupului infracţional. Totodată, în vederea disimulării realității și ascunderii acțiunilor evazioniste, suspecţii au transferat în conturile unei societăți comerciale (pretinsul furnizor direct) sumele menționate în facturile emise privind bunurile pretins livrate, ulterior acestea fiind transferate succesiv, în aceeași zi sau la intervale de câteva zile, în conturile unor societăți controlate de către un membru al grupului, în final o parte fiind retrase în numerar, iar cu o parte fiind plătiți furnizorii din China.

În cauză se efectuează cercetări faţă de 7 suspecţi fiind instituite măsuri asiguratorii asupra tuturor bunurilor imobile aparținând suspecţilor, până la concurența sumei de 3.000.000 de euro.



12