● Posibilă interdicţie a forajului marin ● În urma unei întâlniri cu uşile închise dintre reprezentanţi ai companiei British Petroleum (BP) şi membri ai Congresului american, cele două părţi au recunoscut pentru prima dată că poluarea Golfului Mexic este cu mult mai mare decât s-a estimat inţial. Astfel, scurgerea de petrol ar putea depăşi 4.750 de metri cubi pe zi, de opt ori mai mult decât în prezent. Catastrofa ecologică din Golful Mexic a dat o lovitură grea industriei petroliere. Ea antrenează riscuri financiare, în condiţiile în care Casa Albă a susţinut marţi o propunere a Senatului potrivit căreia companiile petroliere ar putea fi nevoite să plătească zece miliarde de dolari pentru un astfel de incident. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat că administraţia susţine ca această măsură să se aplice retroactiv. Această sumă este de 133 de ori mai mare decât cele 75 de milioane de dolari pe care ar trebui să le plătească BP în baza legii actuale. Dar, tot mai multe voci se ridică împotriva forajului marin. De exemplu, guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a ajuns la aceeaşi concluzie şi a decis să nu mai susţină extinderea forajului, pentru a ajuta statul să facă rost de fonduri. Incidentul nu a determinat-o, însă, şi pe fosta guvernatoare a Alaskăi, Sarah Palin, să se răzgândească. Aceasta afirmă în continuare că forajul maritim ar trebui să continue.
● O poziţie delicată ● Şi alte companii din domeniu sunt supuse unei analize foarte stricte în Congresul american, iar o audiere publică este programată pentru săptămâna viitoare. Poziţia BP, potrivit căreia nu era nevoie de un sistem suplimentar de siguranţă, ceea ce a dus la mai multe scurgeri după explozia platformei, a fost criticată dur. Această lovitură dată industriei petroliere este periculoasă pentru preşedintele Obama, care a nemulţumit mulţi democraţi şi ecologişti în luna martie, când a anunţat un plan de a extinde forajul petrolier maritim, o măsură pe care mulţi au interpretat-o drept o strategie pentru a obţine susţinerea Senatului şi companiilor petroliere pentru legi în favoarea climei. Organizaţia Moveon a dat publicităţii un clip care conţine imagini cu platforma în flăcări şi cu animale pline de petrol şi întreabă: ”Obama, vei conduce ţara noastră spre un viitor cu energie curată? Sau vom mai vedea astfel de lucruri?”. Explozia din Golf a plasat administraţia Obama în alertă, pentru a demonstra un angajament deplin în faţa acestui incident, care ameninţă zone fragile din punct de vedere ecologic şi ar putea afecta viaţa a milioane de persoane. După vizita lui Obama în Louisiana, Casa Albă a anunţat că numeroşi oficiali se vor duce în zonă, în cursul săptămânii.
● Specii ameninţate ● Pentru păsările care îşi fac cuibul în zona mlaştinilor din Golful Mexic, momentul în care s-a produs accidentul este cât se poate de prost. Păsările se află chiar în perioada în care puii ies din ouă şi trebuie să fie hrăniţi. Pelicanii par a fi specia cea mai ameninţată. În regiunea insulelor Chandeleur, din largul statului Louisiana, trăiesc circa 3.000 de pelicani din specia pelecanus occidentalis, care îşi fac aici cuiburile şi îşi cresc puii. În plus, cele câteva zeci de parcuri naţionale şi de stat din zona de coastă sunt esenţiale pentru sute de specii de păsări. Penele saturate de petrol expun pielea păsărilor. Chiar dacă pata de petrol nu afectează porţiuni mari de plajă, păsările care prind peşti contaminaţi sunt şi ele în pericol. Animalele afectate vor ajunge la Centrul Fort Jackson de tratament, deschis de organizaţiile de protecţia animalelor. Atunci când o pasăre este acoperită de petrol, îşi pierde capacitatea de a-şi controla temperatura, pentru că penele saturate de petrol se lipesc una de alta şi expun pielea zburătoarelor la condiţiile meteorologice. Până în prezent, vremea nefavorabilă nu a permis voluntarilor să se aventureze în larg pentru a căuta eventualele animale afectate de incident.