Mii de lei au obținut escrocii care acționează prin metoda „Accidentul” de la mai mulți vârstnici din Constanța, respectând rețeta cunoscută în care infractorul se dă drept rudă sau un avocat și cere bani pentru „soluționarea rapidă și amiabilă” a dosarului penal rezultat în urma unui accident fictiv. La sfârșitul săptămânii trecute, două femei au picat în plasa escrocilor, dându-le acestora, în total, 12.500 de lei. Cu toate acestea, și infractorii au luat țeapă. Au crezut că au păcălit un bătrân să le dea 10.000 de lei, însă acesta s-a răzgândit în ultimul moment și a sunat la Poliție.
O nouă sesiune de înșelăciuni prin metoda „Accidentul” a demarat! După ce, la începutul săptămânii trecute, doi bătrâni au fost înșelați și o altă vârstnică a dejucat o tentativă de escrocherie, acum polițiștii au avut de-a face cu alte trei cazuri asemănătoare. Evident, rețeta a fost aceeași: escrocul a sunat la victimă și a anunțat-o că a avut loc un eveniment rutier grav, în care a fost implicată o rudă, cerând bani pentru „soluționarea rapidă și amiabilă” a cazului. Bineînțeles, escrocii acționează la pont, numai la vârstnici despre care se știe că au în casă mulți bani, altfel nu se explică sumele imense obținute în urma loviturilor.
DOUĂ BĂTRÂNE PĂCĂLITE
Prin asta a trecut, la sfârșitul săptămânii, o femeie de 75 de ani, care a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană care s-a recomandat fiul ei și care i-a spus că a fost implicat într-un accident rutier. Ulterior, în discuția telefonică a intervenit un alt bărbat, care s-a recomandat ca fiind avocat și a solicitat 20.000 de euro pentru a găsi o rezolvare amiabilă a cazului. Deși bătrâna nu dispunea de această sumă, a găsit, totuși, 1.500 de lei, 1.000 de euro și un ceas de mână din aur, pe care i-a dat unei femei ce s-a prezentat la domiciliul victimei cu o sincronizare de invidiat. Ulterior, bătrâna a povestit polițiștilor ceea ce a pățit. Oamenii legii au estimat prejudiciul la 7.500 de lei. La foarte scurt timp după această lovitură, o altă femeie a pățit exact același lucru. Ea a primit un apel pe telefonul fix de la o femeie care s-a recomandat drept avocat și care i-a spus victimei că fiul ei a fost implicat într-un accident de circulație. Bătrâna a oferit suma de 5.000 de lei unui bărbat care aștepta în fața blocului unde locuiește.
ȘI ESCROCII AU LUAT ȚEAPĂ!
Pe de altă parte, un bărbat în vârstă de 62 de ani a dejucat o încercare a escrocilor de a-l înșela. Acesta a fost apelat de un bărbat care i-a cerut o sumă de bani pentru a interveni în rezolvarea unui accident rutier produs de fiul lui. Bătrânul s-a întâlnit în fața blocului cu o femeie necunoscută, având suma de 10.000 de lei în mână, dar pentru că i s-a părut suspect comportamentul ei, a realizat că poate fi înșelat și a anunțat Poliția. În toate cauzele polițiștii au deschis anchete în vederea identificării autorilor, depistării acestora și tragerii lor la răspundere penală.
CUM SĂ VĂ FERIȚI DE ÎNȘELĂCIUNE
Până când vor fi prinși escrocii, polițiștii trag un nou semnal de alarmă cu privire la această metodă de înșelăciune, care din păcate are succes mai mereu. „Pentru a conştientiza cetățenii, cu precădere persoanele de vârsta a III-a, cu privire la riscul la care se expun când au încredere în persoane necunoscute şi le oferă sume de bani, în schimbul aşa-ziselor „rezolvări de probleme cauzate de accidentele rutiere”, precizăm încă o dată faptul că în cazul unor accidente cu victime NU trebuie să se ofere sub nicio formă sau pretext sume de bani. Este foarte important pentru cetăţeni să cunoască faptul că în niciun caz de accident rutier reprezentanţii instituţiilor publice nu solicită bani pentru a rezolva o speţă de natură penală. Se recomandă ca în astfel de cazuri, în care cetăţenii sunt sunaţi şi li se solicită diferite sume de bani telefonic, pentru „rezolvarea unor accidente rutiere, să se apeleze imediat la 112 sau la Poliţie, pentru a se verifica dacă fiul, fiica, ruda, rudele au fost implicate într-un accident rutier. Astfel, poliţiştii pot interveni pentru prevenirea comiterii unor înşelăciuni, iar persoanele care intenţionează să comită astfel de fapte să fie identificate, depistate şi trase la răspundere penală”, au transmis polițiștii constănțeni prin intermediul unui comunicat de presă.