Un nou document care trebuia să fie confidenţial, transmis de Curtea de Conturi de Franţa organelor de anchetă judiciară, critică măsurile care au făcut posibilă finanţarea centrului cinematografic condus de celebrul regizor Luc Besson şi evocă suspiciuni de deturnare a fondurilor publice. Cineastul, considerat copilul rebel al celei de-a şaptea arte din Hexagon, nu şi-a ascuns niciodată ambiţia de a face din casa sa de producţie „Cité du cinéma“ un Hollywood „à la française“.
Pe 21 septembrie 2012, Luc Besson îşi inaugura, la Saint-Denis, studioul - o bijuterie a arhitecturii utilitare, care se întinde pe 60.000 de metri pătraţi. Acest spaţiu fusese anterior o centrală termică dezafectată, iar regizorul şi producătorul francez nu a făcut nicio economie pentru studioul său. „Cité du cinéma“ are nouă platouri de filmare dotate cu un sistem de înregistrare a sunetului ultramodern, ateliere de pictură, croitorie, tâmplărie şi feronerie. Casa de producţie mai găzduieşte şi Şcoala Naţională Superioară „Louis Lumière“, dar şi o şcoală privată, fondată de acelaşi Luc Besson, care asigură studii superioare pentru circa 60 de elevi provenind din medii defavorizate. La un an de la înfiinţare, studioul a atras atenţia Curţii de Conturi din Franţa, care bănuieşte că fondurile furnizate de stat ar fi fost folosite şi la turnarea de producţii private sau pentru a acoperi cheltuielile de întreţinere şi mentenanţă. Acest raport a fost înaintat Ministerului Justiţiei, de unde ar trebui să ajungă la Parchetul din Bobigny, de care depinde zona în care se află studioul şi societatea EuropaCorp, fondată tot de Luc Besson. Deocamdată, la nivel înalt, oficialii francezi au refuzat orice comentarii.
După ce această notă a ajuns în presă, regizorul francez s-a declarat surprins şi indignat. Presa din Hexagon crede că această cădere în dizgraţie i se trage cineastului de la apropierea de tabăra fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, care la rândul său este vizat de câteva anchete referitoare la o serie de investiţii pe care le-a făcut în trecut. Directorul general al societăţii EuropaCorp, Christophe Lambert, a lucrat pentru fostul preşedinte francez în campania electorală din 2007. Şi fostul consilier prezidenţial Emmanuelle Mignon a fost angajat de EuropaCorp în 2010, pentru ca, doi ani mai târziu, să părăsească compania.
„Cité du cinéma“ a presupus o investiţie foarte mare în 2008: 170 de milioane de euro, din care 140 de milioane de euro s-au dus numai pentru achiziţionarea clădirii, deţinută de Nef-Lumière, iar alte 30 de milioane de euro au costat lucrările de reconstrucţie şi dotare a platourilor de turnare, bani plătiţi prin diferite societăţi deţinute de Luc Besson, precum Front line, EuropaCorp şi Euro Média group, dar şi prin Quinta Communications, grupul de firme deţinut de omul de afaceri tunisian Tarak Ben Ammar. Hollywood-ul ar fi primul care s-ar bucura de căderea marelui cineast, căruia îi face mare concurenţă!