Lucas Papademos, numit oficial premier al Greciei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Punct şi de la capăt

Lucas Papademos, numit oficial premier al Greciei

Externe 11 Noiembrie 2011 / 00:00 362 accesări

Fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, a fost numit oficial prim-ministru al Greciei, au informat, ieri, agenţiile internaţionale de presă. Potrivit unui comunicat al preşedinţiei, liderii partidelor din Grecia au căzut de acord ca Papademos să conducă un nou guvern interimar, până la alegerile anticipate. Un oficial din cadrul preşedinţiei a menţionat că noul guvern urmează să fie instalat în funcţie astăzi, la ora 12.00 GMT. Papademos are 64 de ani şi a fost, de asemenea, guvernator al Băncii Centrale a Greciei.

”Apartenenţa Greciei la Zona Euro garantează stabilitatea monetară a ţării şi va facilita procesul de ajustare economică”, a declarat, ieri, premierul desemnat al ţării, Lucas Papademos. ”Sunt convins că participarea ţării la Zona Euro este o garanţie pentru stabilitatea monetară. Putem fi cu toţii optimişti în ceea ce priveşte rezultatul final, cât timp suntem uniţi”, a adăugat el. Lucas Papademos a menţionat că încă nu a fost stabilită data la care urmează să aibă loc alegerile anticipate şi a precizat că acordul privind desfăşurarea scrutinului la 19 februarie 2012 este doar o dată de referinţă. Premierul demisionar Giorgos Papandreou a părăsit surâzând palatul prezidenţial, după anunţul desemnării lui Papademos, salutând cu mâna mulţimea de ziarişti.

Liderii UE au salutat, ieri, formarea guvernului de uniune naţională în Grecia, condus de fostul vicepreşedinte al BCE, Lucas Papademos. ”Salutăm aceste veşti”, au spus preşedintele UE, Herman Van Rompuy şi liderul CE, Jose Manuel Barroso. ”Noul guvern va deschide un nou capitol pentru Grecia”, au subliniat ei, adăugând că această evoluţie este necesară pentru ca ţara să-şi depăşească problemele. ”Guvernul Papademos va trebui să trasmită un mesaj puternic de reasigurare a partenerilor europeni, anume că este angajat să facă tot ce trebuie”, au adăugat ei.

RETRAGERI MASIVE DIN BĂNCI Grecii disperaţi şi-au retras economiile de la bănci, în ultimele zile, din cauza adâncirii crizei politice şi a temerilor privind ieşirea ţării din Zona Euro. Populaţia a retras aproximativ cinci miliarde de euro, aproape 3% din totalul depozitelor bancare, după anunţul şoc al premierului demisionar George Papandreou, de săptămâna trecută, privind organizarea unui referendum privind noul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia. Marţi, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Georges Provopoulos, a declarat că formarea imediată a unui nou guvern este imperativă, ca şi angajamentul acestei echipe şi al partidelor care o vor susţine de a aplica pe deplin deciziile summit-ului european din 27 octombrie şi măsurile care decurg din acest acord, avertizând că, în caz contrar, s-ar putea produce o destabilizare a sistemului bancar elen. Mulţi oameni se tem că sistemul bancar din Grecia ar putea intra în colaps, iar valoarea depozitelor lor se va diminua, dacă Grecia va părăsi Zona Ruro şi va fi forţată să adopte o monedă mai slabă. Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Taguri articol


12