Lucian Grigorescu, celebrat în oraşul natal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lucian Grigorescu, celebrat în oraşul natal

Cultură 02 Februarie 2011 / 00:00 453 accesări

Lucian Grigorescu, unul dintre cei mai mari creatori pe care i-a zămislit pământul ars de soare al Dobrogei, a fost celebrat, ieri dimineaţă, la împlinirea a 117 ani de la naştere. Pentru a-i cinsti memoria, autorităţile locale din Medgidia, oraşul natal al marelui pictor, au organizat o ceremonie cu depuneri de coroane la bustul său din curtea şcolii cu acelaşi nume. Coroanele au fost depuse din partea Primăriei Medgidia, Consiliului Local, Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu” şi a şcolii, în prezenţa unor invitaţi turci din Gemlik. După ceremonie, oaspeţii turci - cadre didactice şi elevi - au vizitat Primăria Medgidia, unde au fost întâmpinaţi de primarul Marian Iodache, viceprimarul Sorin Ţuţuianu şi administratorul public Dumitru Mirică.

La Medgidia există un adevărat cult pentru marele colorist, în memoria căruia a fost organizată Tabără Internaţională de Pictură, care anul acesta va ajunge la cea de-a VIII-a ediţie. În 2010, la manifestarea culturală care poartă numele pictorului postimpresionist, devenit cetăţean de onoare al Medgidiei, în octombrie 2006, au participat artişti din Turcia, Bulgaria, Germania, Italia şi România.

Lucian Grigorescu s-a născut la 1 februarie 1894 la Medgidia şi a trecut în eternitate la 28 octombrie 1965, la Bucureşti. În perioada 1912-1920, pictorul urmează, ca auditor, cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, cu întrerupere între anii 1915-1918, pentru satisfacerea stagiului militar, iar în anul 1920, artistul îşi continuă studiile la Institutul Superior de Artă din Roma. În 1924, Grigorescu a câştigat o bursă şi a plecat la Paris într-o călătorie de studii. „Lucian Grigorescu este unul dintre cele mai convingătoare exemple de la noi că în pictură nu există numai compoziţii prin linii şi volume, ci şi o compoziţie prin culoare. Pentru cine o practică, realitatea nu mai e decât un pretext pentru nesfârşite variaţii cromatice... Aş numi pictura sa de acum triumful subtilităţii vizuale”, aprecia reputatul istoric şi critic de artă George Oprescu.



12