Lucian Grigorescu, comemorat la Medgidia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lucian Grigorescu, comemorat la Medgidia

Cultură 02 Februarie 2007 / 00:00 2667 accesări

Dorind să marcheze împlinirea a 113 ani de la naşterea pictorului român Lucian Grigorescu, Primăria municipiului Medgidia şi Şcoala “Lucian Grigorescu” au organizat, ieri, o serie de manifestări dedicate memoriei marelui artist, care şi-a petrecut copilăria în acest municipiu. Evenimentele omagiale au fost deschise cu depuneri de coroane de flori la statuia plasticianului aflată în faţa Muzeului de Artă “Lucian Grigorescu”. Coroanele au fost depuse de viceprimarul municipiului, Mircea Talaşman, şeful Compartimentului de Cultură din cadrul Primăriei, Ion Crişu, reprezentanţi ai Consiliului Local Medgidia, precum şi de profesori şi elevi ai Şcolii “Lucian Grigorescu”. Muzeul de Artă “Lucian Grigorescu” din Medgidia reuneşte un număr impresionant de lucrări create de marele pictor, donate de familia artistului, dar şi o parte obiectele personale ale plasticianului. În vitrine special amenajate sînt expuse pensulele şi acuarelele pictorului, precum şi un album cu cele mai reprezentative lucrări realizate de acesta.

În cadrul aceleiaşi manifestări, a fost organizată la Sala de Consiliu a Primăriei municipiului o expoziţie de artă, care a reunit picturi create de artişti plastici naţionali şi de peste hotare în cele trei tabere de pictură internaţionale “Lucian Grigorescu” organizate în Medgidia, începînd cu anul 2004. “Iubitorii de artă pot vizita această expoziţie, intrarea fiind liberă. Ei pot admira nu doar lucrările de pictură, ci şi Galeria primarilor Medgidiei, a Cetăţenilor de onoare, printre care se află şi Lucian Grigorescu, precum şi expoziţia de fotografii ”, a declarat viceprimarul Mircea Talaşman. În ceea ce priveşte colecţia de lucrări de artă reunită în urma taberelor de pictură internaţionale, aceasta se doreşte a fi primul pas pentru realizarea unui muzeu de artă la Medgidia. “Artişti plastici de marcă din România, Grecia, Turcia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Lituania, Austria, Elveţia, Anglia, Slovenia şi Franţa, care au participat la aceste tabere internaţionale, au donat municipiului nostru un număr însemnat de picturi. Proiectul taberelor de pictură, care este organizat de Primăria municipiului Medgidia, Comisia Naţională UNESCO a României, Ministerul Culturii şi Cultelor şi Institutul Cultural Român, face parte din strategia de integrare culturală a municipiului nostru într-un circuit turistic şi de valori naţionale şi internaţionale”, a explicat şeful Compartimentului de Cultură din cadrul Primăriei, Ion Crişu. Iubitorii de artă au ocazia de a admira peisaje ale Medgidiei, portrete, naturi statice sau lucrări abstracte, create în tehnici diferite şi într-o diversificată gamă cromatică.

Lucian Grigorescu (1894, Medgidia - 1965, Bucureşti) a fost un pictor român postimpresionist. Plasticianul a absolvit Academia de Belle Arte din Bucureşti, unde a studiat pictura cu G.D. Mirea şi Gabriel Popescu. După întreruperea cauzată de război, a reluat studiile în anii 1918-1920, continuîndu-şi formarea artistică la Roma (1921-1923) şi Paris (1924), unde a frecventat atelierele de la “Grande Chaumière” şi “Académie Ranson”, în atelierul lui Roger Bissière. Pe un drum urmat adesea de artişti, începînd cu repezentanţii impresionismului, a călători în sudul Franţei, unde a lucrat, între 1927-1939, la Cassis, fascinat de lumina intensă, de culorile proaspete ale regiunii. În anul1948, Lucian Grigorescu a fost membru corespondent al Academiei Române. De-a lungul carierei, artistul plastic a participat la Saloanele Oficiale din România, la expoziţii organizate de “Tinerimea Artistică”, “Grupul nostru” şi “Arta”. Lucian Grigorescu a fost, înainte de toate, un pictor al naturii, dedicîndu-se, totuşi, şi naturii umane. Cele mai multe portrete au fost create în perioada tîrzie a artistului, realizînd, însă, şi în tinereţe unele portrete semnificative. Printre acestea este de menţionat “Arlechinul”, aflat şi în patrimoniul Muzeului de Artă Constanţa.



12