După ani de studiu a problematicii sovietice şi de cercetări prin arhivele ruseşti, şi nu numai, specialistul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, dr. Cosmin Popa, a lansat, ieri, la campusul Universităţii „Ovidius”, în prezenţa colegilor şi studenţilor de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice (FISP), unde este profesor asociat, o lucrare de excepţie. Este vorba despre volumul intitulat „Între tentaţia imperiului şi alianţa strategică. URSS şi Europa Centrală şi de Est (1941-1953)”.
„Această „lucrare-eveniment” a fost îndelung aşteptată şi ne oferă o analiză profundă „chirurgicală”, cum s-a mai spus, asupra mobilului strategiei sovietice din perioada războiului (n. r. al Doilea Război Mondial) şi din primii ani postbelici. Este o lucrare care invită la reflecţie şi la o aprofundare a cercetării pe paliere diverse”, a spus, în deschiderea evenimentului, decanul FISP, lect. univ. dr. Emanuel Plopeanu.
EFORT COLECTIV DE REPOZIŢIONARE A CONSTANŢEI „Cred că prin realizarea acestei cărţi, cercetarea sovietologiei româneşti a depăşit periferia şi intră într-un spaţiu al normalităţii”, a spus cel care semnează prefaţa cărţii, conf. univ. dr. Florin Anghel, prorector al Universităţii „Ovidius”. Pornind de la conceptul de periferie, adus în discuţie de conf. Florin Anghel, autorul a ţinut să specifice de ce a ales oraşul de la malul mării ca loc de lansare a evenimentului. „Lansarea acestei cărţi aici, la Constanţa, este un demers în egală măsură intelectual şi sentimental, are un ţel foarte precis (...) şi are la bază un efort colectiv de repoziţionare, de repunere pe hartă a unui centru cultural şi universitar cum este Constanţa”, a spus dr. Cosmin Popa.
„Această carte încearcă să iasă din axiomele istoriografiei româneşti”, a mai spus autorul volumului care se subsumează ideii generale că Rusia este o ţară „condamnată” la imperiu, miza existenţei sale.
Referitor la cercetările sale concretizate în acest volum, dr. Cosmin Popa a conchis: „Principala concluzie a acestui studiu este aceea că instaurarea regimurilor comuniste în Europa Centrală şi de Est, dincolo că a fost o piesă din imensul puzzle sovietic, a fost mai degrabă o consecinţă a fricii permanente pe care a încercat-o Uniunea Sovietică în faţa Occidentului”.
„Prezenţa dvs. aici, la această lansare de carte, mă bucură şi mă onorează în egală măsură şi o consider un minunat cadou de sfârşit de an”, a mai spus autorul volumului „Între tentaţia imperiului şi alianţa strategică. URSS şi Europa Centrală şi de Est (1941-1953)”, apărut la Editura Centrul de Studii Transilvane.