Lucrări de Iser din patrimoniul Muzeului de Artă, expuse la Cotroceni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lucrări de Iser din patrimoniul Muzeului de Artă, expuse la Cotroceni

Cultură 07 Februarie 2011 / 00:00 2378 accesări

După ce, în toamnă, lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Constanţa, realizate de Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Ştefan Dimitrescu şi Oscar Han, luau drumul Bucureştiului, pentru a întregi expoziţia „Grupul celor Patru”, vine rândul creaţiilor lui Iosif Iser să părăsească, temporar, instituţia de cultură. 12 lucrări de grafică şi pictură din depozitul şi de pe simezele tomitane, purtând semnătura lui Iser vor fi incluse într-o amplă expoziţie care se va deschide, în luna martie, la Muzeul Naţional Cotroceni.

Iosif Iser, de la a cărui naştere se împlinesc, pe 21 mai, 130 de ani, a studiat, din 1899, la Academia Regală „Belle-Arte” din Munchen, deschizându-şi prima expoziţie personală în Bucureşti, la 25 de ani. Artistul este unul dintre fondatorii grupării artistice „Arta”, alături de Gheorghe Petraşcu şi Ştefan Popescu, cu toţii distinşi cu Marele Premiu la Expoziţia Internaţională de la Paris din 1937. Ca o dovadă o recunoaşterii meritelor sale artistice, în 1955, Iser devine membru al Academiei Române, odată cu Ressu şi Steriadi, trecând în eternitate, trei ani mai târziu, la 25 aprilie 1958. „Arta nu e o distracţie agreabilă. Pictura e o suferinţă îndârjită prin care fulgeră bucurii nebănuite. E îndoială deznădăjduită... E cea mai sfântă dintre dureri... cea mai deplină dintre bucurii”, era de părere Iosif Iser.

Valoroasele lucrări din patrimoniul muzeului constănţean participă la o serie de expoziţii naţionale şi internaţionale, retrospective şi tematice. Printre zecile de opere expuse, din toamnă, până pe 15 ianuarie, la Galeria ArtSociety, s-au aflat şi 11 lucrări din valorosul patrimoniu al Muzeului de Artă Constanţa, pentru a reconstitui expoziţia faimosului „Grup”. Acestea au constat în creaţii realizate până în 1933 - anul destrămării „Grupului” - de: Nicolae Tonitza - printre care un portret de copil şi un peisaj realizat la Mangalia, Ştefan Dimitrescu - un peisaj dobrogean şi „Castel Brâncovenesc din Sâmbăta de Sus”, Francisc Şirato - „La gherghef” şi Oscar Han.

De asemenea, alte lucrări valoroase de la malul mării, semnate de Theodor Pallady, Ion Theodorescu-Sion, Ion Ţuculescu, Corneliu Michăilescu şi Marcel Iancu au făcut un periplu european în cadrul „Culorilor avangardei româneşti”. Astfel, expoziţia a fost itinerată în Cehia, la Praga şi în Portugalia, la Lisabona, existând posibilitatea ca, în acest an, să se deschidă şi pentru publicul italian.

Taguri articol


12