Lucrări de la Bienala Internaţională de Gravură „Iosif Iser“, expuse la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lucrări de la Bienala Internaţională de Gravură „Iosif Iser“, expuse la Constanţa

Cultură 28 Iunie 2008 / 00:00 564 accesări

Muzeul de Artă va găzdui, începînd cu data de 3 iulie, aproximativ o sută de lucrări care au participat la Bienala Internaţională de Gravură Contemporană „Iosif Iser“ de la Ploieşti. Expoziţia este realizată în colaborare cu Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“.

La cea de-a şaptea ediţie a Bienalei de la Ploieşti, un mare interes l-au manifestat artiştii din spaţiul asiatic - Japonia, Thailanda, Coreea, China şi Hong Kong, spaţiul latino-american - Argentina, Mexic, Brazilia, Uruguay şi Bolivia, precum şi din spaţiul ex-sovietic şi balcanic – Rusia, Ucraina, Letonia, Estonia, Lituania, Moldova, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Muntenegru, Bulgaria, Grecia, Macedonia. Faţă de ediţiile precedente, interesul artiştilor din Israel şi Statele Unite ale Americii sau din ţările Europei Occidentale au manifestat un interes mai mic faţă de această manifestare. Acest lucru l-a determinat pe criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară să susţină că Bienala este „simultan, un curs de geografie asiatic şi un studiu despre imaginar şi despre comportamentul dintr-o arie culturală care cuprinde, practic, toate marile zone ale lumii“. La Bienala de la Ploieşti s-au prezentat peste 50 de artişti din România, cu peste 200 de lucrări.

Pictorul, desenatorul şi gravorul Iosif Iser este unul dintre artiştii români care s-au dedicat, prin opera sa, judeţului Prahova. Iniţiativa organizării unei bienale la Ploieşti i-a aparţinut regretatului critic de artă Ruxandra Ionescu, în 1993, cu prilejul organizării retrospectivei de pictură „Iosif Iser“. Potrivit lui Florin Sicoie, singura manifestare de acest gen din România, Bienala Internaţională de Gravură Contremporană „Iosif Iser“, reprezintă „una dintre cele mai interesante modalităţi de cunoaştere a tendinţelor actuale ale gravurii universale“. Aceasta se adresează tuturor artiştilor profesionişti sau români, indiferent de vîrstă.



12