Lucrări de Octav Băncilă şi Gheorghe Petraşcu, la licitaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lucrări de Octav Băncilă şi Gheorghe Petraşcu, la licitaţie

Cultură 26 Februarie 2010 / 00:00 1279 accesări

Tablourile „Interior\", de Gheorghe Petraşcu, estimat la 95.000-120.000 de lei şi „Mangalia\", de Nicolae Tonitza, estimat la 55.000-60.000 de lei, se numără printre piesele ce vor fi licitate, duminică, de la ora 11.00, de Casa Goldart, la Sala Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare din capitală. În preajma Mărţişorului şi a zilei femeii, casa de licitaţii Goldart oferă, în deschiderea sesiunii de duminică, o gamă largă de bijuterii din metale preţioase - garnituri, inele, brăţări, cercei, pandantive, ceasuri - şi rafinate obiecte de artă aplicată pentru uzul şi încântarea doamnelor.

Oferta de carte excelează în volume pentru copii, datând din perioada interbelică, în albume de artă românească şi străină, precum şi în numeroase referinţe despre cultură şi civilizaţie.

Secţiunea sculptură expune opere semnate de artişti de referinţă ai genului, ca Aurel Vlad, Florica Ioan, Cornel Medrea, Ion Vlasiu, Ion Vlad, Jan Pârvan şi Julius Schmidt-Felling.

Din varietatea operelor de grafică, de remarcat sunt lucrările unor personalităţi precum Gheorghe Petraşcu („Odaliscă\"), Octav Băncilă („Ţigancă cu pipa\"), Theodor Aman („Car cu boi\" şi „Autoportret\"), George Matei Cantacuzino („Stradă veche în Bucureşti\"), Aurel Cojan („Scara casei\"), Wladimir Siegfried („Giudecca\") şi Nicolae Tonitza („Mangalia\").

La capitolul pictură, natura statică este ilustrată de piesele unor pictori ca Vera Veslovski Niţescu, Dudu Alexandrescu Milcoveanu, Honoriu Creţulescu, Ecaterina Cristescu Delighioz, Leon Al. Biju, Aurel Kessler, Mina Byck Wepper, Anatol Vulpe, Gh. Ionescu Sin, Traian Cornescu şi Mihai Cismaru. Un alt segment al capitolului pictură, ocupat de figura umană, este oglindit în lucrările artiştilor Ecaterina Cristescu Delighioz, Aurel Băeşu, Corina Lecca, Gheorghe Ionescu, Dumitru Cabadaeff.

Dintre cele câteva interioare, de departe se detaşează „Interiorul\" lui Gheorghe Petraşcu, în care imaginea este integrată unui univers ritmat amplu de numeroase verticale, dar însufleţit, în acelaşi timp, de accente nebănuite de lumină, ce conferă acestei mici capodopere o notă de intimitate aparte. Preţul estimat al acestei lucrări este de 95.000-120.000 de lei.

Taguri articol


12