Cu ocazia Mărțișorului, iubitorii de artă sunt anunțați că, în prag de primăvară, își pot îmbogăți colecțiile cu lucrări ce evocă fragilitatea diafană a naturii sau inefabilul frumuseții feminine. Este vorba despre scoaterea la vânzare a unor tablouri ce poartă semnături celebre, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Ștefan Luchian, Samuel Mutzner, Nicolae Vermont, Jean Alexandru Steriadi sau Arthur Verona, și care vor putea fi, totodată, sursă de inspirație pentru idei de cadouri de primăvară. Licitația marca AraArt este programată în Capitală, la Casa Capşa (Sala de Marmură), pe 25 februarie, de la ora 19.00. De asemenea, superbele lucrări vor putea fi admirate de iubitorii de frumos, în cadrul unei expoziții, în perioada 23-25 februarie, între orele 11.00 și 19.00.
EXPLOZIE DE CULOARE În cadrul licitației vor fi prezentate 16 tablouri ce au în prim-plan aranjamente florale. Ștefan Luchian, Dumitru Ghiață, Constantin Artachino, Nicolae Dărăscu, Octav Băncilă și Francisc Șirato sunt numai câțiva dintre pictorii care semnează tablouri ce surprind frumusețea petalelor catifelate de bujori, trandafiri, garoafe sau flori de câmp, într-o explozie de culoare și vitalitate.
În ceea ce privește categoria obiectelor decorative, trebuie remarcate setul de porțelan Minton cu modele florale, fructiera cu vas de flori din sticlă opalină și bronz Modern Style sau tripla aplică de perete, precum și oglinda de toaletă cu elemente florale din bronz, în stil Art Nouveau.
INEFABILUL FRUMUSEȚII FEMININE, PE SIMEZE Potrivit organizatorilor, casa AraAart, selecția de tablouri pune accent pe inefabilul frumuseții feminine, „de la portretul intitulat „Baticul roșu”, semnat de Ștefan Luchian, și până la fascinantele ipostaze din lucrările „Nud”, de Nicolae Tonitza, „Somnul”, semnat de Constantin Artachino, sau „Intimitate”, semnat de Nicolae Vermont. La acestea se adaugă tipologii cu amprentă culturală provocatoare: de la „Tătăroaica” lui Iosif Iser la „Gheișa cu evantai” a lui Samuel Mutzner”.
De menționat este faptul că vedeta licitației a fost declarată lucrarea „Marginea satului la apus de soare”, de Ion Andreescu, pictorul al cărui destin, deși curmat la numai 32 de ani, „inaugurează perioada de maturitate în pictura românească”, după cum remarca, în 1938, Octavian Goga.
Prețul lucrărilor scoase la licitație, atât al obiectelor decorative, cât și al tablourilor semnate de maeștrii artei plastice românești, este cuprins între câteva sute și câteva zeci de mii de euro, colecționarii putându-se informa asupra acestei licitații și de pe site-ul casei AraArt.