Lucrări de zeci de mii de euro, la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lucrări de zeci de mii de euro, la Muzeul de Artă

Cultură 12 Iulie 2011 / 00:00 849 accesări

Impresionanta colecţie a Muzeului de Artă „se îmbogăţeşte”, pentru un an, cu două lucrări valoroase semnate de două nume cu rezonanţă ale plasticii naţionale, artiştii Ioan Andreescu şi Nicolae Grigorescu. Picturile, cu o valoare de 51.000, respectiv 52.500 de euro, vor fi expuse la muzeul constănţean după ce proprietarii lor au decis să le cedeze în custodia acestei instituţii.

Potrivit directorului Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, acest eveniment, desfăşurat sub egida Artmark, are o importanţă extraordinară atât pentru colecţionari, cât şi pentru publicul larg. Primii pot să vadă opere cu o valoare excepţională, iar iubitorii de artă, în special constănţenii, pot conştientiza cât de preţioase sunt lucrările pe care muzeul din oraşul nostru le deţine.

Lucrarea „Garofiţă în pahar”, semnată de Ioan Andreescu, a fost achiziţionată la o licitaţie care a avut loc la începutul lunii iulie, cu suma de 51.000 de euro. Lucrarea a figurat în expoziţia inaugurală a Fundaţiei Ioan I. Dalles din Bucureşti (mai - iunie 1932) şi este menţionată, în monografia „Andreescu”, de Radu Bogdan. Autenticitatea i-a fost confirmată de istoricul de artă Radu Bogdan. Tabloul a aparţinut colecţiei Mariei Yarka şi ulterior, celei deţinută de Horea Zaharia.

Lucrarea „Trandafiri sălbatici” a lui Nicolae Grigorescu a fost adjudecată la Licitaţia de Toamnă a Artmark, din 2010, pentru suma de 52.500 de euro. Lucrarea provine din celebra colecţie clujeană Dr. Leon Daniello, fondatorul pneumoftiziologiei româneşti. Dr. Leon Daniello a înfiinţat primul dispensar din România şi unul dintre primele din Europa (1926), organizând şi primul dispensar TBC (1928). Clinica clujeană de ftiziologie îi poartă numele. Opera este reprodusă în Catalogul Colecţiei Daniello, Cluj-Napoca, 2010 şi este clasată în categoria „Fond” a Patrimoniului naţional cultural mobil, din ianuarie 2011.

Potrivit Artmark, din septembrie 2010, trei investitori au cedat unele dintre cele mai valoroase opere vândute pe piaţa de artă din România, pentru expunere publică în Muzeul Brukenthal din Sibiu şi Muzeul de Artă din Ploieşti. De asemenea, cea mai scumpă operă de artă românească, „Fata cu mărgele roşii”, de Nicolae Grigorescu, vândută în aprilie, la o licitaţie Artmark, pentru suma record de 270.000 de euro, a fost expusă public la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Taguri articol


12