Lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă din Constanţa, la Praga

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă din Constanţa, la Praga

Cultură 01 Iulie 2009 / 00:00 607 accesări

Institutul Cultural Român, în colaborare cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi nouă dintre cele mai importante muzee din ţară, printre care şi Muzeul de Artă Constanţa, a organizat o amplă expoziţie itinerantă, „Culorile avangardei. Arta în România 1910-1950“. Manifestarea expoziţională se va deschide, mîine, la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Praga.

Expoziţia a fost deschisă, iniţial, în perioada 21 martie - 21 aprilie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană - Muzeul Chiado din Lisabona, unde s-a bucurat de un imens succes. „Deschiderea ei, la Muzeul Chiado, a fost un succes care s-a repercutat în toate mediile. Faptul că expoziţia a fost larg difuzată şi pe canalele media internaţionale demonstrează, o dată în plus, interesul pe care îl suscită avangarda românească, din păcate puţin cunoscută, pînă la anvergura acestei expoziţii care îşi propune să prezinte şi mediul în care a înflorit avangarda românească“, a precizat curatorul expoziţiei, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa.

Potrivit criticului de artă Doina Păuleanu, expoziţia „Culorile avangardei. Arta în România 1910-1950“ este deosebit de importantă şi a fost foarte greu de realizat, pentru că itinerează doar lucrări plasate în categoria tezaur a patrimoniului cultural naţional, precum şi din cauza costului ridicat al asigurărilor. „’Culorile avangardei’ nu poate fi itinerată decît în condiţiile în care se itinerează o expoziţie cu lucrări din patrimoniului cultural naţional al oricărei ţări europene“, a precizat curatorul expoziţiei, Doina Păuleanu.

Cele nouă instituţii muzeale care participă cu opere de artă la expoziţia „Culorile avangardei“ sînt: Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul „Ţării Crişurilor” Oradea, Muzeul „Porţilor de Fier” Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Artă Baia-Mare şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea. La această amplă manifestare Muzeul de Artă din Constanţa participă cu nouă tablouri: patru semnate de Theodor Pallady şi cîte o lucrare semnată de Ion Theodorescu-Sion, Ion Ţuculescu, Corneliu Michăilescu şi Marcel Iancu.

Cele 65 de lucrări care alcătuiesc expoziţia - selectate din cele 106 care au fost prezentate în cadrul evenimentului artistic cu acelaşi nume, iniţiat de ICR, în anul 2007, ca participare la programul cultural Sibiu – Capitală Culturală Europeană - constituie o investigare a condiţiilor politice, culturale şi estetice ale emergenţei avangardei şi tradiţionalismului local şi evoluţia lor pînă la sfîrşitul celei de-a doua jumătăţi a secolului XX. Coordonatorul manifestării „Culorile avangardei“ este reputatul istoric şi critic de artă Erwin Kessler. „Culorile Avangardei este una dintre cele mai importante expoziţii itinerate de România în domeniul artelor vizuale şi se prezintă la înălţimea exigenţelor internaţionale“, a apreciat criticul de artă Doina Păuleanu. Aceasta va lua parte la vernisajul ce va avea loc mîine şi speră ca expoziţia de la Praga să fie la fel de bine primită ca cea din Portugalia. Expoziţia este însoţită şi de un catalog de prezentare bilingv englez-ceh. După 30 septembrie, cît timp va fi deschisă la Praga, se are în vedere itinerarea „Culorilor avangardei“ la Roma, Madrid şi Paris.



12