Lucrările artistului acuzat de plagiat, Iani Papadopol, retrase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reacţii în urma suspiciunilor de „fraudă culturală”

Lucrările artistului acuzat de plagiat, Iani Papadopol, retrase

Cultură 07 Mai 2012 / 00:00 1014 accesări

Comunitatea artistică din spaţiul tomitan este marcată, de săptămâna trecută, de un scandal în centrul căruia se află fiul cunoscutului plastician Constantin Papadopol, artistul plastic Iani Papadopol şi asupra căruia planează suspiciuni de... plagiat. Iani Papadopol a vernisat, sub egida Asociaţiei Culturale „Wild Art”, pe 26 aprilie, la clubul constănţean Doors, expoziţia de grafică simplă şi 3D „UpDate”. Ştirea având ca subiect vernisajul expoziţiei „UpDate”, difuzată de Neptun Tv, a stârnit numeroase controverse şi reacţii virulente ale internauţilor, pe site-ul postului de televiziune, Iani Papadopol fiind acuzat că a copiat lucrări semnate de Daniel Dociu şi Craig Mullins.

Dariz, unul dintre autorii comentariilor acide de pe site-ul Neptun Tv, observa: „Lucrările sunt luate fără niciun drept din portofoliul altor artişti. E trist să observi un fenomen de genul acesta, care are ecou nu doar în România, ci în toată comunitatea internaţională. Sper ca domnul Iani să realizeze greşeala şi să dea credit artiştilor care l-au… inspirat\".

Mai mult, directorul artistic al companiei producătoare de jocuri ArenaNet din Statele Unite ale Americii, Daniel Dociu, declara telefonic, consternat: „Am fost absolut devastat de insolenţa şi gravitatea acestei fraude. M-aş fi aşteptat ca, fiind crescut şi educat de un artist, să fi primit măcar nişte reguli în materie de etica artei”.

ATITUDINE În urma gravelor acuzaţii de plagiat care i se aduc artistului expozant Iani Papadopol, Asociaţia Culturală „Wild Art”, care a organizat vernisajul din data de 26 aprilie, de la clubul Doors, a transmis un comunicat prin care îşi exprimă regretul faţă de situaţia în care a fost implicată fără voie. „Wild Art este o asociaţie culturală constănţeană care şi-a propus, prin evenimentele organizate şi promovate (expoziţii de artă, concerte, recitaluri, lansări de carte, conferinţe, etc.), să revigoreze spaţiul autohton. „Wild Art” a câştigat imagine, credibilitate şi simpatie datorită seriozităţii şi profesionalismului cu care a tratat fiecare proiect cultural, dovada fiind reprezentată de arhiva „Wild Art”, care nu poate fi contestată nicicum, în care sunt regăsite toate acţiunile şi numele sonore ale colaboratorilor, nume deja probate de timp, specialişti şi public (Ivan Kanchev, Gheorghe Constantin, Luiza Cala, Bebe Pitei, Florentin Sârbu, Mădălina Lasca, Dima Ligia, Vasile Sârbu, etc)”, se menţionează în comunicat. Asociaţia Culturală adaugă, în acelaşi material: „Wild Art şi-a propus să promoveze şi tineri artişti precum Iani Papadopol, care, în urma expoziţiei „UpDate\", a primit acuzaţii de fraudă culturală, câteva din lucrările sale făcând obiectul unei dispute artistice. În consecinţă, având în vedere suspiciunile şi, implicit, acuzaţiile de plagiat la adresa lui Iani Papadopol, până la o soluţionare bine argumentată, Wild Art a retras, încă din data de 3.05. 2012, lucrările expuse în cadrul deja controversatei expoziţii „UpDate\", de pe simezele clubului Doors şi dreptul de colaborare şi promovare a acestuia. Wild Art regretă incidentul produs şi mulţumeşte, în acelaşi timp, celor care au semnalat eroarea, voluntară sau involuntară, urmând ca în baza acestei nefericite experienţe, asociaţia să devină mult mai critică şi selectivă în actele expoziţionale”.



12