Lucrările de Bac, recorectate de pomană!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa Creştere nesemnificativă a promovabilităţii!

Lucrările de Bac, recorectate de pomană!

Social 06 Septembrie 2012 / 00:00 447 accesări

Pentru cei mai mulţi dintre candidaţii la sesiunea a doua a examenului de bacalaureat care au depus contestaţii după prima afişare a rezultatelor de la examen (care a avut loc pe 2 septembrie), recorectarea lucrărilor nu le-a adus nota dorită. Rezultatele finale ale Bac-ului din toamnă au fost afişate ieri la centrele de examen. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, la nivelul judeţului nostru, din cele 1.179 de note contestate de candidaţii constănţeni (mai mult de jumătate din cei picaţi), doar 410 (34,77%) au suferit modificări în urma recorectării. În cazul a 165 de lucrări, notele chiar au scăzut (106 cu punctaje cuprinse între 1,5 şi 1,55 de puncte). Pentru 245 de lucrări, contestaţiile au adus note mai mari, punctajul a 191 dintre acestea crescând cu 0,5-0,95 puncte, în timp ce, pentru 51 de lucrări, notele au crescut cu 1 şi 1,5 puncte. Au existat şi trei lucrări care, în urma reevaluării, au primit, în plus faţă de nota iniţială, între 2 şi 3,3 puncte.

ÎN URMA SOLUŢIONĂRII CONTESTAŢIILOR, PROCENTUL DE PROMOVABILITATE LA CONSTANŢA A CRESCUT DE LA 36,07%, LA 38,58%.

„Aşa cum am menţionat şi la prima sesiune a examenului de bacalaureat, rezultatele obţinute în această sesiune corespund realităţii şi evidenţiază nivelul real al pregătirii candidaţilor. Fără îndoială că procentul de promovabilitate este mult sub cel dorit de elevi şi părinţi, însă este foarte greu să recuperezi în două luni ceea ce nu s-a acumulat timp de patru ani”, a declarat inspectorul şcolar general din cadrul ISJ, prof. dr. Răducu Popescu. El a adăugat că această creştere a procentului de promovabilitate la sesiunea de toamnă 2012 (38,57%), faţă de cel înregistrat anul trecut (11%), este o dovadă a faptului că liceenii încep să înţeleagă importanţa unei pregătiri temeinice pentru proba maturităţii.

RESEMNARE... Candidaţii care nu au reuşit să promoveze Bac-ul nici de această dată au ales să se resemneze: „Am luat 3,7, am reuşit să obţin singur nota asta! Nu mă mai suna, am picat”, îi spunea, la telefon, unui prieten, unul dintre candidaţii care au susţinut Bac-ul la Centrul de examinare de la Colegiul Tehnic de Marină „Al. I. Cuza” din Constanţa. În apropiere, un alt grup de candidaţi discuta despre nivelul intelectual al unei colege şi despre priceperea acesteia la cu totul alte îndeletniciri decât examenele naţionale.

BAC-UL PROFESIONAL, MAI APROAPE DE REALITATE În condiţiile în care mulţi dintre candidaţii care au picat Bac-ul provin din licee cu profil tehnologic, care, chiar dacă nu vor să urmeze o facultate, au nevoie de diploma de Bacalaureat pentru a se angaja, actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a propus organizarea Bacalaureatului profesional. Examenul va permite absolvenţilor să se angajeze, dar nu şi să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ superior. Comisia de educaţie din Senat a aprobat, ieri, introducerea în Legea Educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional. Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenţi la şedinţa comisiei. Potrivit ministrului, bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă, apoi cei care optează pentru această variantă trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor. „Dacă cineva a optat într-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional şi dacă peste o sesiune se răzgândeşte şi vrea în învăţământul superior, dă diferenţa şi poate să îşi continue cariera profesională”, a mai spus Andronescu. Ministrul Educaţiei a declarat, ieri, că Bacalaureatul profesional va intra în vigoare de anul acesta, dacă va fi aprobat de Senat, ca for decizional, proiectul de lege putând intra, pentru vot final, în şedinţa plenului de lunea viitoare.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat că varianta bacalaureatului profesional reprezintă singura soluţie viabilă, care se poate aplica în anul şcolar 2012-2013, pentru ca elevii care nu doresc să urmeze o formă de învăţământ superior să poată fi integraţi pe piaţa muncii. „Noi am participat la discuţia care a avut loc marţi seară la Ministerul Educaţiei, alături de reprezentanţi ai părinţilor şi ai patronatelor. Toată lumea a împărtăşit această idee, având în vedere ce s-a întâmplat anul acesta şi anul trecut cu rezultatele la examenul de bacalaureat. Ideea ni se pare bună, să dăm posibilitatea celor care vor să se integreze în câmpul muncii şi nu vor să urmeze o formă de învăţământ superior să dea acest bacalaureat profesional, care să le permită integrarea în câmpul muncii şi, eventual, abordarea unei şcoli profesionale”, a spus preşedintele FSLI.



12