După declarațiile-bombă ale ministrului Culturii, Corina Șuteu, care a spus, citând un raport al Comisiei Naționale „Limes”, că „Cetatea Capidava, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial”, opinia publică a luat foc. Din raportul Comisiei „Limes”, citat de Șuteu, reiese faptul că lucrările de restaurare efectuate asupra sitului, finanțate din fonduri europene, au afectat structura originală a monumentului, motiv pentru care cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde standardelor UNESCO. Mai mult, spun specialiștii care au analizat starea sitului, monumentul este afectat puternic de faptul că lucrările de restaurare au fost abandonate în urmă cu zece luni, după ce societatea care s-a ocupat de ele a ajuns în vizorul procurorilor.
CJC VREA SĂ ȘTIE CE NEREGULI EXISTĂ
Ca răspuns la declarațiile Corinei Șuteu, Consiliul Județean Constanța (CJC), autoritatea în administrarea căreia se află situl și care a inițiat proiectul de restaurare a Cetății Capidava, a trimis un comunicat de presă în care a precizat că toate lucrările au fost realizate cu avizul Ministerului Culturii. CJC a cerut, de asemenea, Ministerului Culturii să emită un un raport tehnic privind concluziile echipei de specialiști care a analizat situl, precum și specificațiile care nu s-au respectat în timpul proiectului. „Ministerul Culturii a avizat pozitiv proiectul de restaurare a Cetății Capidava. Ulterior, Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat spre finanțare acest proiect, prin fonduri europene, iar CJC a atribuit prin licitație publică executarea lucrărilor. În toate etapele de execuție, proiectul „Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” a fost verificat de reprezentanții Ministerului Culturii, iar dirigintele de șantier a semnat conformitatea execuției din punct de vedere cantitativ și calitativ. Lucrările de restaurare au fost sistate ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului, suspectat de evaziune fiscală. Pentru a finaliza proiectul până la data-limită impusă de procedurile europene, CJC a demarat procedurile de obținere a documentației tehnico-economice prin care se stabilește ce lucrări mai sunt de executat. Avizul a fost obținut, urmând să se demareze procedurile pentru atribuirea unui nou contract de execuție a lucrărilor de restaurare. Conducerea CJC solicită, în mod oficial, Ministerului Culturii un raport tehnic privind concluziile echipei de specialiști care s-a deplasat la situl arheologic, precum și specificațiile tehnice care nu s-au respectat în cadrul procesului de executare a lucrărilor conform proiectului. La nivelul CJC se va face o analiză a lucrărilor efectuate în cadrul proiectului, iar dacă se vor constata nereguli, cei vinovați vor fi sancționați conform legislației în vigoare”, se arată în comunicatul CJC.
LUCRĂRI SISTATE PE ULTIMA SUTĂ DE METRI
Amintim că lucrările de restaurare a Cetății Capidava au început în urmă cu aproximativ trei ani, dar au fost sistate în decembrie 2015, după ce procurorii au anunțat că au demarat o anchetă împotriva patronului firmei care s-a ocupat de lucrări, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, obținere ilegală de fonduri, evaziune fiscală și spălare a banilor. La momentul în care au fost oprite lucrările, 80% din ele fuseseră realizate, potrivit vicepreședintelui CJC de la vremea respectivă Cristinel Dragomir.
Citește și:
Situaţie deosebit de gravă la Cetatea Capidava