Lucrările pe care Romelectro le va executa la termocentrala Romgaz de la Iernut (județul Mureș) vor începe în vara anului viitor și se vor finaliza în 2019, a declarat directorul general al Grupului Romelectro, Cristian Secoșan.
Romelectro va executa lucrările în colaborare cu compania spaniolă Duro Felguera, iar termocentrala Romgaz de la Iernut va fi operațională în anul 2019. La proiect vor lucra și români care acum construiesc o termocentrală în Egipt – un alt proiect câștigat de Romelectro, a spus Cristian Secoșan.
„În ianuarie 2017 începe faza de proiectare a termocentralei de la Iernut. În funcție de avize și autorizații, estimăm începerea lucrărilor în iunie-iulie 2017”, a afirmat Cristian Secoșan, în deschiderea unei conferințe de prezentare a lucrărilor de modernizare pe care Grupul Romelectro le execută la Stația Electrică Bradu, județul Argeș.
Centrala de la Iernut va avea o capacitate instalată de 430 MW. Producătorul de gaze Romgaz a anunțat săptămâna trecută că a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane de euro cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut. Echipamentele principale vor fi livrate la începutul anului 2018 de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrările de construcții-montaj, de partea de inginerie de detaliu și de livrarea echipamentelor auxiliare.
Termocentrala nouă de la Iernut este una din cele mai mari investiţii în producerea de energie electrică făcută de o companie de stat după 1990. Proiectul va fi finanţat din surse proprii ale Romgaz şi din fonduri alocate prin Planul Naţional de Investiţii.
Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen, pentru stingerea unei datorii de 653 de milioane de lei.
Înființat în 1971 ca întreprindere de comerț exterior și privatizat în 1994, Grupul Romelectro este specializat în proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport şi distribuţie de energie electrică, protecţia mediului şi industrie. Grupul este compus din patru firme româneşti, compania Romelectro SA şi alte trei, la care Romelectro este acţionar majoritar: ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice), CELPI (unitate de construcții și testare a echipamentelor de telecomunicații și transport-distribuție a energiei) şi Electromontaj Carpaţi Sibiu.