Lucrătorii detaşaţi - subiect de negociere între PE şi Consiliul UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lucrătorii detaşaţi - subiect de negociere între PE şi Consiliul UE

Social 25 Octombrie 2017 / 14:46 657 accesări

Încep să se descâlcească complicatele iţe ale directivei privind detaşarea lucrătorilor pe teritoriul UE. Potrivit corespondentului Agerpres, Comisia pentru ocuparea forței de muncă a Parlamentului European (EMPL) poate începe negocierile cu statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor, după ce plenul PE a dat undă verde pentru a lansa discuțiile cu Consiliul UE, care la rândul său a adoptat luni mandatul de negociere. „Acum că la masa negocierilor cu Parlamentul European este gata să se alăture și Consiliul, suntem nerăbdători să finalizăm o directivă privind detașarea lucrătorilor care să fie actuală și adecvată scopului său. Lucrurile se mișcă în direcția corectă, dar diavolul stă în detalii. Vom acorda o atenție specială problemei transportului rutier, pentru a garanta că revizuirea asigură echilibrul corect între libertatea de a furniza servicii și o mai bună protecție a lucrătorilor”, au declarat coraportoarele PE în acest dosar, Elisabeth Morin-Chartier (PPE) și Agnes Jongerius (S&D). Este de așteptat ca negocierile între PE și Consiliu să înceapă în luna noiembrie, cu obiectivul de a ajunge la un acord în primă lectură.

Lucrătorii detașați sunt angajați legal într-un stat membru și sunt trimiși de către angajator să lucreze temporar într-un alt stat membru, în care angajatorul furnizează un serviciu. Aceștia nu se integrează pe piața muncii din țara-gazdă și continuă să fie acoperiți de securitatea socială a țării de origine. Obiectivul revizuirii acestei directive este de a asigura condiții salariale corecte și o protecție bună lucrătorilor detașați, dar și un mediu corect companiilor.

LEGE VECHE DE MAI BINE DE 20 DE ANI

Această directivă a UE a intrat din nou în dezbatere din cauza faptului că regulile sale datează din 1996 și cuprind un set de condiții minime - cum ar fi ratele minime de remunerare, perioadele maxime de lucru, concediile anuale minime plătite sau condițiile de angajare a lucrătorilor - la care au dreptul toți lucrătorii detașați. În 2015, în Uniunea Europeană existau 2,05 milioane de lucrători detașați. Între 2010 și 2015, numărul lor a crescut cu 41,3%. Cu toate acestea, ponderea lucrătorilor detașați în forța de muncă totală este redusă, aceasta fiind de numai 0,9% în UE. O proporție de 86% din numărul de detașări a fost făcută către 15 țări. Germania, Franța și Belgia au primit cel mai mare număr de lucrători detașați, împreună găzduind 50% dintre muncitorii primiți. Țările care au detașat cei mai mulți lucrători sunt Polonia, Germania și Franța. Mai mult de jumătate dintre detașări au loc între țări vecine. Detașarea lucrătorilor este frecventă în special în sectoare importante precum construcțiile, industria de prelucrare, educație, sănătate și servicii sociale.

Taguri articol


12