Ludicul şi animaţia, într-un spectacol de... vis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră pentru micii spectatori

Ludicul şi animaţia, într-un spectacol de... vis

Cultură 04 Octombrie 2008 / 00:00 598 accesări

Actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret au deschis, ieri dimineaţă, stagiunea 2008 - 2009 cu premiera piesei „Visele”, un spectacol de animaţie ludic, incitant, primit cu entuziasm de micii spectatori. Ca de fiecare dată, sala teatrului constănţean a fost ocupată pînă la refuz de zeci de copii care au demonstrat că sînt receptivi la actul artistic şi că, deşi au vîrste fragede, ştiu să se lase antrenaţi în „formula” teatrului ca educaţie. „Visele” este un spectacol de autor, avînd scenariul, regia şi scenografia realizate de Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” şi mai vechi colaborator al teatrului constănţean, la piesele „Mireasă de împrumut” şi „Prinţesa Turandot”. Plecînd de la cîteva elemente pe care regizorul le-a folosit în „Prinţesa Turandot”, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, Lică Gherghilescu, i-a propus acestuia să conceapă un spectacol 100% de animaţie, pe tema reveriei, a viselor. Rezultatul a fost un spectacol surprinzător, cu momente în care, deşi nu s-au folosit foarte multe efecte speciale, s-a reuşit crearea unei atmosfere fantastice, care i-a încîntat şi entuziasmat pe cei mici. Actorii teatrului, Daniel Minciună, Ion Ciolan, Rovena Paraschivoi, Tiberiu Roşu, Daniela Manolache, Claudia Zaharia şi Laurenţiu Dogaru, au redat cu talent viziunea regizorală, iar micul public a aplaudat şi s-a lăsat antrenat de spiritul ludic al piesei.

„Am ales această istorioară care este total necunoscută publicului din România. Este, practic, o premieră absolută şi asupra textului, pe care am brodat vise. Sigur că un vis poate să se întîmple în multe feluri, pe mine mă interesează ideea de virtuozitate în animaţie, adică să construim lucruri abstracte, dar şi lucruri concrete, păsări, lebede, un spaţiu marin, o orchestră. Un alt element care este nou este masca, pentru că sînt trei actori-animale care joacă cu măşti, sînt măşti realizate din aluminiu, care permit o respiraţie corectă a actorului, dar, în acelaşi timp, expresivitatea figurii se apropie de sculptură”, a explicat regizorul Mihai Constantin Ranin. Acesta a mai spus că s-au folosit foarte puţine efecte speciale. „Totul se face în cutie neagră, cu lumină de cuarţ. Într-o epocă în care tehnologia a ajuns foarte departe, iată că putem face spectacole foarte noi şi foarte vii, surprinzătoare, emoţionante, cu o pereche de mănuşi, o umbrelă şi o bucată de cîrpă”, a adăugat Mihai Constantin Ranin.

Regizorul a mai subliniat şi buna colaborare pe care a avut-o cu trupa de teatru de la Constanţa. „Actorii constănţeni sînt din ce în ce mai buni. Faptul că eu vin aici pentru a treia oară, deja, dovedeşte că trupa devine performantă. Practic, noi am făcut, de fiecare dată, un spectacol diferit de cel dinainte, deci artiştii evoluează, sînt avizi de noutate, dar cred că acest lucru se datorează directorului teatrului, Lică Gherghilescu, care mi-a fost şi coleg şi care vine dintr-o generaţie de aur, aş îndrăzni să spun, el a fost coleg cu Maia Morgenstern, Dan Puric”, a mai spus Mihai Constantin Ranin. Referitor la reacţia micului public de la malul mării, regizorul a menţionat: „Este o reacţie firească, pentru că, pe de o parte, ei urmăresc în linişte povestea, atunci cînd este vorba de cuvinte, iar pe de altă parte, comentează tot ce este animaţie, încercînd şi ei să facă propriul lor spectacol pornind de la elementele pe care le ‘fură’ din spectacol. Acesta este şi scopul, este un spectacol care provoacă la joacă, este un spectacol ludic”.

Spectacolul „Visele” s-a încheiat în aplauzele şi entuziasmul general al celor mici. „Sper să avem o stagiune cel puţin la fel de fructuoasă ca şi cea de anul trecut. Am început, iată, cu premiera unui spectacol special, de animaţie, imediat va veni şi următoarea premieră, „Sindbad Marinarul”, cel tîrziu pe data de 2 noiembrie. Apoi pregătim luna noiembrie, cu spectacole în judeţ, stagiunea de toamnă, iar în luna decembrie, Orăşelul Copiilor. Pentru începutul anului viitor, sperăm că o să montăm un spectacol anunţat mai demult, Capra cu trei iezi, o versiune cu păpuşi”, a declarat directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, Lică Gherghilescu. Acesta a mai precizat că trupa de actori va fi prezentă, săptămîna viitoare, în perioada 7 - 9 octombrie, la Festivalul de teatru „Poveşti pentru copii şi oameni mari”, de la Alba Iulia, cu piesa „Albă ca Zăpada”. De asemenea, în proiect se află şi participarea, în luna decembrie, la Festivalul Internaţional de teatru pentru copii de la Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti, cu spectacolul „Visele”, dacă va fi selecţionat.

Pînă atunci, însă, cei mici sînt aşteptaţi în sala de spectacole şi în această duminică, la ora 11.00, pentru că noua stagiune continuă cu piesa „Albă ca Zăpada”.



12