Deși instanța a decis că președintele Klaus Iohannis a achiziționat o casă în centrul Sibiului care a fost retrocedată cu acte false, șeful statului a declarat, vineri, că nu are niciun fel de problemă morală. Preşedintele a comentat decizia finală a instanţei prin care a pierdut casa, afirmând că ea va fi respectată cu punct şi virgulă, aşa cum se întâmplă de altfel din 2015, de la prima decizie. Iohannis a fost întrebat despre sentinţa din 2015, în care se spunea că el nu a fost „de bună credinţă“ şi a făcut uz de fals în obţinerea casei, decizie care a rămas acum definitivă şi irevocabilă. „Aceste lucruri nu sunt scrise în acea decizie. Fiind o decizie definitivă, irevocabilă, ea va fi întru totul respectată“, a răspuns președintele. Jurnaliştii i-au spus că acesta a fost un citat din sentinţa din 2015, preşedintele afirmând că nu comentează deciziile, care nu contează dacă „mulţumesc sau nemulţumesc“. „O decizie, dacă este definitivă şi irevocabilă, se aplică şi punct. Altceva nici nu cred că aş putea să adaug aici. (...) Nu s-a schimbat nimic prin această decizie. Suntem exact unde am fost şi în toamna lui 2015, de când se respectă cu punct şi virgulă acea decizie“, a spus preşedintele.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a rămas fără una dintre cele șase case din Sibiu, pe care le-a cumpărat, spune el, din banii obținuți în urma meditațiilor oferite ca profesor de fizică. Magistrații Curții de Apel Pitești au respins miercuri, 22 februarie, contestația în anulare formulată de familia președintelui, astfel că aceasta pierde casa din centrul Sibiului. Decizia este irevocabilă, nemaiexistând nicio modalitate de a o ataca. În plus, Carmen și Klaus Iohannis trebuie să achite cheltuieli de judecată către mai mulţi dintre intimaţii din proces. Familia Iohannis a depus o contestație în anulare după ce a pierdut definitiv la Curtea de Apel Brașov, în noiembrie 2015, procesul privind imobilul din centrul Sibiului.
FILMUL PIERDERII CASEI DIN CENTRUL SIBIULUI
Familia lui Klaus Iohannis a pierdut un imobil situat în centrul Sibiului, care ar fi fost retrocedat cu acte false. Casa, trecută în declarația de avere a lui Iohannis ca având o suprafață de 166 mp, a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, născuți în comuna Porumbacu de Jos. După decesul acestora, în anii ’70, averea le-a trecut în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care a decedat câțiva ani mai târziu, fără a avea copii. Prin urmare, casa de pe strada Nicolae Bălcescu, din Sibiu, a trecut în proprietatea statului român. În 1997, imobilul din centrul Sibiului a fost cumpărat de chiriași. Doi ani mai târziu, contractele de vânzare-cumpărare ale acestor foști chiriași au fost anulate de instanță, la cererea lui Ioan Baștea, care a arătat că este fiul lui Nicolae Baștea, nepot al soților Ghenea. După anularea acestor contracte, casa a ajuns în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat și părțile de proprietate ale urmașilor lui Nicolae Baștea. Foștii chiriași, rămași fără locuințe, au cerut în instanță anularea actelor care au dus la noua stare de fapt, potrivit Antena 3, care citează turnulsfatului.ro.