Revocarea Codruței Kovesi este ireversibilă, iar pentru a deveni realitate mai trebuie parcursă doar etapa avizului Secției de procuror a CSM, care este unul consultativ, fără nicio valoare, scrie luju.ro.
„Kovesi este ca și revocată întrucat Legea 303/2004 prevede ca revocarea „se face” la propunerea ministrului Justiției, dispoziția legiuitorului fiind una imperativă, care nu dă dreptul președintelui să refuze, ci doar să ia act de cerere și să o transpună în practică prin emiterea unui act prezidențiai”, mai scrie luju.ro.
Dacă președintele va trece peste autoritatea ministrului Justiției, se va declanșa un conflict juridic de natură constituțională prin împiedicarea exercitării atribuțiilor ministrului.
Răzvan Savaliuc, jurnalist luju.ro, a explicat vineri, la Antena 3, ce se poate întâmpla în caz că președintele refuză decizia de revocare.
Cei care au dreptul să sesizeze Curtea Constituțională sunt: președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților sau președintele CSM.
Este de așteptat ca în cazul unui refuz unul din președinții celor două camere sau chiar președintele să sesizeze Curtea Constituționala că președintele refuză să o revoce pe Laura Kovesi, caz în care s-ar ajunge la constatarea încetarii mandatului ei prin decizia CCR.
„Dacă președintele nu o revocă s-ar expune pericolului de a fi suspendat din funcție pentru încălcarea legii”, a explicat Răzvan Savaliuc.