Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, acuză Polonia şi Germania că au încercat să îl înlăture de la putere, avertizând că ţara sa va aplica cele mai dure sancţiuni împotriva UE, în cazul în care Bruxelles-ul va lua măsuri contra regimului de la Minsk. Liderul de la Minsk acuză Polonia şi Germania că au încercat să îl înlăture de la putere. ”Toate fondurile au fost trimise de Germania şi Polonia. Acolo a fost realizat proiectul de răsturnare a ordinii constituţionale în Belarus”, acuză Lukaşenko.
Membrii Parlamentului European cer impunerea de restricţii de călătorie şi blocarea activelor oficialilor din Belarus implicaţi în reprimarea violentă a protestelor postelectorale. Ridicarea acestor măsuri ar trebui condiţionată de eliberarea liderilor opoziţiei, conform unei rezoluţii a Parlamentului European. Proiectul adoptat de PE condamnă cu fermitate reprimarea violentă a protestelor din ziua alegerilor, cerând o anchetă internaţională independentă şi imparţială, efectuată sub egida OSCE. În plus, eurodeputaţii cer organizarea unor noi alegeri libere şi democrate, conforme cu standardele internaţionale. Conform declaraţiei comune din 12 ianuarie a preşedintelui PE, Jerzy Buzek şi a mai multor comisii şi delegaţii parlamentare, eurodeputaţii au reiterat impunerea interdicţiei de viză pentru oficialii belaruşi de rang înalt, extinzând-o la funcţionarii de stat, la membrii corpului magistraţilor şi la membrii agenţiilor de securitate care pot fi consideraţi responsabili de frauda electorală şi de acţiunile de reprimare.
Sancţiunile ar urma să fie valabile cel puţin până la eliberarea tuturor deţinuţilor politici. Conform eurodeputaţilor, ar trebui luate în considerare şi alte sancţiuni, precum blocarea tuturor ajutoarelor macrofinanciare oferite sub formă de împrumuturi ale FMI, precum şi a operaţiunilor de împrumut prin programele BEI şi BERD. Conform PE, UE trebuie să faciliteze obţinerea vizelor pentru cetăţenii belaruşi, sporind şi sprijinul financiar pentru presa independentă şi pentru organizaţiile neguvernamentale. Eurodeputaţii urmăresc cu o atenţie deosebită cazul lui Danil, copilul de 3 ani al candidatului la preşedinţie Andrei Sannikov şi al Irinei Khalip, jurnalist de investigaţii, având în vedere că autorităţile din Belarus încearcă acum să îl ia în custodie, deoarece părinţii se află în închisoare din ziua alegerilor, copilul locuind în prezent cu bunica sa.