Lukoil crede că tribunalul de la Ploieşti este prea mic pentru un dosar atât de mare?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vrea implicarea UE

Lukoil crede că tribunalul de la Ploieşti este prea mic pentru un dosar atât de mare?

Justiție 17 Iulie 2015 / 00:00 670 accesări

Grupul petrolier rus Lukoil a solicitat ajutorul Comisiei Europene (CE) pentru a putea răspunde la acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală aduse rafinăriei sale din România, a declarat miercuri unul dintre directorii Lukoil, transmite Reuters. Reamintim că, săptămâna trecută, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au extins cercetările față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, și sub aspectul infracțiunii de folosire cu rea-credință a creditului societății și pentru o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societății, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro și peste 1,5 miliarde dolari.

Vicepreședintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, a declarat miercuri că active în valoare de până la 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Olanda și Marea Britanie, ar putea fi puse sub sechestru. Mueller, care săptămâna aceasta urmează să se întâlnească cu o serie de oficiali de la CE, a recunoscut că „nu există o linie dreaptă între CE și un tribunalul municipal din România”, dar a subliniat că acuzațiile aduse de procurorii români sunt nejustificate. „Am dori să vedem o implicare europeană în acest caz pentru că avem un tribunal relativ minor care ia decizii uriașe, cu un impact nu doar asupra activelor din România, ci și asupra activelor europene. Nu credem că este corect”, a spus Mueller. Potrivit acestuia, dosarul este unul important, pentru că Lukoil are active în valoare de nouă miliarde de euro în UE și Balcani.

La rândul său, președintele grupului Lukoil, Vagit Alekperov, i-a trimis, săptămâna trecută, o scrisoare vicepreședintelui CE Maros Sefcovic, responsabil pentru Uniunea energetică, în care cere o „investigație mai deschisă, în condițiile în care activitatea stabilă la rafinărie afectează aprovizionarea cu produse petroliere în toată Uniunea Europeană”.

CE a confirmat că a primit scrisoarea de la Lukoil și că investighează acest caz, dar nu a făcut alte comentarii.



12