Deoarece noile sancţiuni impuse Rusiei de SUA vor îngreuna capacitatea Litasco, cu sediul la Geneva, de a strânge noi fonduri, în vara anului trecut, Lukoil a anunţat că studiază posibila vânzare a acestui trader de energie. Astfel, Lukoil analizează posibilitatea vânzării unei participaţii de 20% din Litasco - traderul elveţian de energie - unui grup de directori ai Litasco, a afirmat şeful celui de-al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, Vagit Alekperov, transmit site-ul oilprice.com. şi Reuters.
Înfiinţat în anul 2000, Litasco a fost unul dintre cei mai de succes traderi cu petrol rusesc în ultimul deceniu. Firma elveţiană se concentrează pe vânzarea de ţiţei şi produse petroliere Lukoil la nivel global, deservind rafinăriile din Europa ale grupului şi creând valoare adăugată prin trading. În ultimii ani contractele cu terţe părţi au crescut semnificativ, astfel că activitatea Litasco s-a extins în SUA, Asia şi Africa.
În 2015, Litasco a vândut 3,2 milioane barili de ţiţei pe zi iar în 2016, volumul a crescut uşor, afirma directorul general al Litasco, Tim Bullock, într-un interviu acordat Reuters în februarie 2017. Nu este clar cât ar putea obţine Lukoil din vânzarea Litasco, deoarece majoritatea traderilor de ţiţei şi materii prime nu sunt listaţi. De asemenea, Vagit Alekperov a prezentat un program de răscumpărare de acţiuni, de 2-3 miliarde de dolari, pentru următorii cinci ani.
Acţiunile Lukoil au urcat cu 5%, la 3.880 ruble, capitalizarea de piaţă a companiei ruse fiind estimată la 55 de miliarde de dolari.
Activitatea de trading cu produse petroliere, domeniu în care o navă standard încărcată cu ţiţei costă peste 50 de milioane de dolari, este o afacere cu un consum intens de capital care cere companiilor de trading să aibă la dispoziţie linii de credit de zeci de miliarde de dolari de la mai multe zeci de bănci globale. Sancţiunile internaţionale impuse Rusiei după 2014 au complicat eforturile companiilor ruseşti de strângere de capital, iar cele mai noi sancţiuni adoptate de Washington i-au făcut pe avocaţii companiilor occidentale să se întrebe ce mai este permis conform ultimelor sancţiuni.
Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.