Minirevoluţii în Egipt. Noi proteste şi greve au loc în Egipt, demonstranţii cerând salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune. Angajaţii din sectorul bancar, transporturi şi turism au demonstrat, ieri, la Cairo, după protestele care au dus la demisia preşedintelui Hosni Mubarak. De asemenea, poliţia şi-a manifestat solidaritatea cu mişcarea antiguvernamentală, protestând în Piaţa Tahrir din Cairo. Potrivit corespondentului BBC la Cairo, Jon Leyne, o serie de minirevoluţii au loc în urma demisiei lui Mubarak, situaţie care ar putea dura mai multe luni. Aceste greve vor reprezenta marea provocare pentru armată. Greve şi proteste la alte firme deţinute de stat pe teritoriul Egiptului au afectat sectorul poştal, presa, sectorul textil şi cel siderurgic. Armata egipteană, aflată la conducerea ţării după demisia preşedintelui Hosni Mubarak, care i-a transferat puterea, a cerut cetăţenilor şi sindicatelor să înceteze grevele.
Mubarak în comă?! Fostul preşedinte egiptean ar fi intrat în comă sau chiar ar putea fi pe moarte, potrivit presei, care evocă zvonuri conform cărora acesta ar fi plecat în Germania, după ce a renunţat la putere, vineri. Potrivit ediţiei de duminică a cotidianului egiptean “Al-Masry Al-Youm”, Mubarak a intrat în comă. Ziarul reia zvonurile conform cărora fostul preşedinte, în vârstă de 82 de ani, a leşinat de două ori în timpul discursului său de joi, în care anunţa că nu va demisiona. Revista israeliană de limbă franceză “JSS News” susţine la rândul său că Mubarak este pe moarte, la un spital din Baden, în Germania. Zvonurile potrivit cărora Hosni Mubarak ar suferi de cancer sunt vechi, dar “JSS News” precizează că acesta este deja în fază terminală. În pofida zvonurilor, un oficial din cadrul administraţiei Obama a declarat că SUA cred că Mubarak se află în continuare în staţiunea balneară Sharm el-Sheikh, unde are o locuinţă. Premierul egiptean a confirmat această informaţie. Totuşi, mai mulţi localnici au declarat că deşi Mubarak a venit în Sharm el-Sheikh imediat după ce a demisionat, el s-a îmbarcat rapid la bordul unui avion către Abu Dhabi, de unde şi-a continuat călătoria spre Germania. La rândul lor, germanii resping aceste zvonuri.
Îndemn turcesc. Preşedintele turc, Abdullah Gul, le-a cerut, ieri, liderilor din Orientul Mijlociu să asculte cererile popoarelor lor, deoarece acestea sunt ”destul de realiste”. Şeful statului turc a lansat acest apel la Teheran, într-o conferinţă de presă la care a participat şi omologul său iranian, Mahmud Ahmadinejad, al cărui Guvern a interzis o manifestaţie de sprijin faţă de protestele din Egipt şi Tunisia convocată de opoziţie pentru ieri. Răspunzând la o întrebare despre situaţia din Egipt, oficialul turc a afirmat că ”trebuie să se ţină cont de dorinţele poporului. În acest sens, trebuie să se facă reforme fundamentale, economice sau politice”. Oficial, Iranul a sprijinit mişcările din nordul Africii, pe care le consideră un ”val de trezire islamică” şi le înţelege ca pe o slăbire a influenţei SUA în regiune. Abdullah Gul se află în Iran pentru o vizită oficială al cărei principal obiectiv este extinderea relaţiilor politice şi economice dintre cele două ţări vecine.
Gaze lacrimogene la Teheran. Poliţia iraniană a lansat gaze lacrimogene asupra anifestanţilor strânşi în piaţa centrală din Teheran, pentru a susţine protestele din Egipt. Corespondentul BBC a descris centrul Teheranului drept ”un haos total”. Potrivit acestuia, s-au înregistrat ciocniri între protestatari şi poliţie şi au fost efectuate arestări. Poliţia l-a plasat anterior în arest la domiciliu pe liderul de opoziţie Mir Hossein Mousavi. Şi Mehdi Karroubi, alt lider al opoziţiei, este în arest la domiciliu. Analiştii spun că Teheranul încearcă să împiedice grupurile de opoziţie să folosească evenimentele din Egipt ca mijloc de redemarare a manifestaţiilor antiguvernamentale din 2009.
Protestatari răniţi în Iordania. Cel puţin două persoane au fost rănite de gloanţe în Iordania, la trecerea unui autobuz al Gărzii Regale, în timpul unei manifestaţii de 3.000 de persoane din cadrul a două triburi, care solicitau Guvernului restituirea pământurilor. Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei l-a trimis imediat pe consilierul său însărcinat cu Afaceri Tribale, Sharif Fawwaz Zabn, care le-a transmis reprezentanţilor celor două triburi implicate (triburile Zawahrah şi Khalailah) că va fi promulgat un decret regal pentru a le fi date pământurile. Triburile constituie coloana vertebrală a societăţi iordaniene.
Ciocniri în Bahrain. Mai multe persoane au fost rănite în ciocniri în Bahrain, înainte de protestele de Ziua Furiei. Tensiunile s-au intensificat, în ultimele luni, între familia sunnită, la conducere şi majoritatea şiită, care se plânge de discriminare. Regele Bahrainului a anunţat vineri că va da 1.000 de dinari (2.650 de dolari) fiecărei familii din regat, în condiţiile în care pentru ieri au fost anunţate proteste pentru a cere reforme politice, economice şi sociale. Demonstraţiile de protest convocate începând de ieri coincid cu a zecea aniversare a Constituţiei regatului, iar “cadoul” financiar făcut de rege supuşilor are ca pretext acest eveniment. Deşi mulţi analişti nu văd un risc imediat de revoltă în Bahrain, după protestele care i-au răsturnat de la putere pe liderii din Tunisia şi Egipt, mica naţiune este considerată cea mai vulnerabilă dintre ţările Golfului. În ultimele săptămâni, Guvernul a făcut câteva concesii, cum ar fi sporirea bugetului pentru cheltuieli sociale sau eliberarea câtorva minori, arestaţi în august, în timpul unei intervenţii în forţă împotriva unor grupuri şiite.
Noi violenţe în Yemen. Ciocniri s-au înregistrat ieri, pentru a treia zi consecutiv, între opozanţii şi susţinătorii Guvernului din Yemen, în capitala Sanaa. Circa 200 de protestatari s-au strâns în faţa Universităţii din Sanaa, cerând schimbarea regimului, aşa cum fac de la sfârşitul săptămânii trecute, când circa 300 de persoane, care însă susţineau regimul Ali Abdullah Saleh, au intrat în conflict cu opozanţii. Printre protestatari figurează cel puţin 150 de membri ai sindicatului avocaţilor, care au mărşăluit pe străzi scandând împotriva Guvernului şi împotriva corupţiei. Cele două tabere au aruncat cu pietre una în cealalată şi au agitat cuţite. Duminică, sute de protestatari antiguvernamentali s-au îndreptat spre palatul prezidenţial. Unii au scandat ”Întâi Mubarak, acum Ali”.
Scenariu egiptean pentru Afganistan. Recentele evenimente din Egipt sugerează scenariul unei revolte împotriva forţelor americane din Afganistan, potrivit unui mesaj al talibanilor, publicat ieri pe site-ul Vocea Jihadului. Adresându-se membrilor Guvernului afgan, talibanii preconizează că ”stăpânii” lor americani vor sfârşi prin a-i trăda. În acelaşi timp, talibanii doresc poporului egiptean să ajungă la construirea unui stat islamic independent. Tot ieri, cel puţin doi gardieni afgani au fost ucişi şi alţi doi răniţi într-un atentat sinucigaş comis la intrarea într-un centru comercial din Kabul. Dacă securitatea în capitala afgană s-a ameliorat la nivel global, de doi ani, Kabulul rămâne ţinta atentatelor şi atacurilor revendicate adeseori de talibani şi având ca ţintă în special forţele afgane şi internaţionale şi adeseori civilii străini.
Gadhafi mobilizează refugiaţii palestinieni. Liderul libian le-a cerut, duminică seara, refugiaţilor palestinieni să se inspire din ”mişcarea revoluţionară arabă” şi să mărşăluiască spre teritoriile palestiniene. Colonelul Gadhafi s-a adresat în faţa a mii de suţinători, cu ocazia sărbătorii naşterii profetului Mahomed. ”Nu este un apel la război”, a declarat ghidul revoluţiei libiene, făcând apel la refugiaţii palestinieni din Liban, Siria, Iordania şi Libia să se îndrepte către frontierele palestiniene, cu ramuri de măslin în mână, în semn de pace. ”Dacă sunt respinşi de inamic (Israel), să îşi aşeze tabăra la frontiere. Gadhafi a criticat ţările musulmane şi arabe care au relaţii cu Israelul, calificându-le drept ”vândute, necredincioase şi laşe”. Colonelul Gadhafi, şef al Comandamentului Popular Islamic Internaţional, o organizaţie pe care a creat-o personal în 1991, a condus rugăciunea în faţa a mii de susţinători, lideri africani de triburi dar şi demnitari musulmani din mai multe ţări. Grupuri de sute de membri de pe Facebook au lansat, de câteva zile, un apel la manifestaţie, pe 17 februarie, în Libia, sub sloganul Ziua Furiei, cu scopul de a comemora moartea a cel puţin 11 manifestanţi, la Benghazi, la 17 februarie 2006.
Armata israeliană, pregătită pentru orice eventualitate. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat ieri că ”armata israeliană este pregătită pentru orice eventualitate, în contextul cutremurelor din lumea arabă”. Netanyahu a făcut aceste declaraţii în cursul ceremoniei de numire în funcţie a noului şef al Statului Major israelian, Benny Gantz. Premierul a dat asigurări că ”armata israeliană reprezintă garanţia veritabilă pentru viitorul ţării”.