Lumea, dezamăgită de capitalism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lumea, dezamăgită de capitalism

Monden 10 Noiembrie 2009 / 00:00 406 accesări

Aşteptări neîmplinite

Berlinul şi marile capitale ale lumii se întrec în a sărbători 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, în timp ce un sondaj realizat în 27 de ţări nu reuşeşte să ascundă nemulţumirea populaţiei. Dezamăgirea faţă de capitalism este aproape generalizată. Numai 11% dintre persoanele intervievate consideră că economia capitalistă funcţionează corect, alte 51% fiind de părere că o reformă şi mai multă reglementare sunt necesare pentru corectarea disfuncţiilor sale. Doar în SUA (25%) şi Pakistan (21%), peste 20% dintre respondenţi cred că, în forma sa actuală, capitalismul funcţionează bine. Sondajul, realizat în intervalul 19 iunie - 13 octombrie, pe eşantioane naţionale însumând 29.033 de persoane, a fost dat publicităţii pe 9 noiembrie. Peste jumătate (54%) dintre respondenţi aprobă dezmembrarea URSS, 22% cred că a fost un lucru rău, iar 24% nu se pronunţă. Americanii, în proporţie de 81%, sînt cei mai favorabili dispariţiei URSS, urmaţi de polonezi (80%), germani (79%), britanici (76%) şi francezi (74%). În schimb, 61% dintre ruşi şi 54% dintre ucraineni o consideră regretabilă. 23% dintre cei intervievaţi cred că deficienţele capitalismului sunt iremediabile şi că un nou model este necesar. Cei mai virulenţi sunt francezii (43%), urmaţi de mexicani (38%) şi de brazilieni (35%). Majoritatea respondenţilor din 17 ţări cer o mai mare reglementare a lumii financiare, cei mai favorabili fiind brazilienii (87%), chilienii (84%), francezii (76%), spaniolii (73%) şi chinezii (71%). Aniversarea celor 20 de ani de căderea Zidului Berlinului are loc pe fondul unei profunde crize economice şi financiare. Pentru prima dată şi cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut, luni, că unificarea ţării nu este încă pe deplin realizată, mai ales la nivel economic. Angela Merkel a reamintit că nivelul şomajului în landurile din fosta RDG este încă de două ori mai mare decât cel din Vest, în ciuda celor 1.300 de miliarde de euro investite.

Răstălmăcire

Liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a declarat, luni, că a spune că Mihail Gorbaciov a dărâmat Zidul Berlinului este o minciună şi că adevăratul merit îi revine Papei Ioan Paul al II-lea şi formaţiunii sindicale pe care a condus-o. “Dacă lucrurile sunt prezentate astfel, înseamnă că Europa se construieşte pe o minciună, ceea ce mă îngrozeşte”, a afirmat Lech Walesa, care a participat la ceremoniile de la Berlin. Acesta şi fostul lider ungar Miklos Nemeth au dărâmat în mod simbolic prima piesă dintr-un lanţ de dominouri din polistiren, cu înălţimea de 2,5 metri, decorate de amatori din întreaga lume, simbolizând bariera din care turiştii mai regăsesc în prezent doar câteva fragmente în Berlin.

În centrul lumii

Presa germană a titrat ieri că Berlinul este în centrul lumii. În ciuda diferenţelor economice, Germania reunificată se află acum în centrul continentului, regăsindu-şi statutul de mare putere. Alături de Franţa, Germania joacă un rol decisiv în UE şi joacă diplomatic între Rusia şi SUA.



12