Lumea este pe cale să piardă bătălia împotriva Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lumea este pe cale să piardă bătălia împotriva Ebola

Monden 03 Septembrie 2014 / 00:00 734 accesări

Președinta Médecins sans frontières (MSF), Joanne Liu, a făcut o afirmație deloc liniștitoare în cursul zilei de ieri, anunțând că lumea este pe cale să piardă bătălia împotriva extinderii epidemiei de Ebola care afectează Africa de Vest. ”În cele şase luni ale celei mai grave epidemii de Ebola din istorie, lumea este pe cale să piardă bătălia pe care o duce pentru a o opri. Liderii nu reuşesc să blocheze această ameninţare transnaţională”, a declarat Jeanne Liu într-un discurs susţinut la sediul ONU de la New York. ”Anunţul de la 8 august al OMS, potrivit căruia epidemia constituie o urgenţă de sănătate publică mondială, nu a fost urmat de o acţiune decisivă, iar statele s-au mulţumit, în general, să se alăture unei coaliţii mondiale a inacţiunii”, denunţă MSF.

Jeanne Liu a îndemnat comunitatea internaţională să finanţeze paturi suplimentare, pentru a crea o reţea de spitale de campanie, să trimită personal medical calificat şi să mobilizeze laboratoare mobile în Guineea, Sierra Leone şi Liberia. Într-un comunicat publicat simultan, MSF subliniază gravitatea deosebită a crizei în capitala liberiană, Monrovia, unde sunt necesare 800 de paturi suplimentare, potrivit estimărilor sale. ”Zilnic suntem nevoiţi să refuzăm bolnavi pentru că centrul nostru este plin”, deplânge Stefan Liljegren, coordonatorul din partea organizaţiei nonguvernamentale (ONG) al Unităţii ELWA 3 de la Monrovia. În lipsa locurilor în centrele sale de îngrijiri suprapopulate în Liberia şi Sierra Leone, bolnavi continuă să moară în comunităţile lor, multiplicând riscurile de contaminare, subliniază MSF. ”În Sierra Leone, cadavre puternic infecţioase se descompun pe străzi”, insistă organizaţia.

Virusul - împotriva căruia nu există niciun vaccin - s-a soldat cu peste 1.550 de morţi din cele 3.069 de cazuri înregistrate la 26 august de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dintre care 694 în Liberia, 430 în Guineea şi 422 în Sierra Leone. În actualul ritm de contagiune, sunt necesare şase-nouă luni şi 490 milioane de dolari (373 milioane de euro) pentru ca epidemia să fie controlată, aceasta riscând să afecteze 20.000 de persoane, potrivit OMS.

Epidemia de Ebola continuă să facă victime, dar geografic s-a reușit limitarea răspândirii virusului. 31 de persoane au murit până în prezent din cauza epidemiei de Ebola în Republica Democrată Congo, fostul Zair, însă zona afectată de această maladie rămâne delimitată în nord-vestul țării, acolo unde a izbucnit, a indicat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Zona epidemiei este delimitată la Boende, oraș din provincia Equateur, la circa 800 de kilometri nord-est de capitala Kinshasa. Poziționarea zonei în plină pădure ecuatorială face dificilă aducerea de personal medical și de medicamente, însă limitează extinderea maladiei. În prezent, 53 de cazuri sunt confirmate, suspecte sau probabile și alte 185 de persoane sunt sub supraveghere. Oficialii din RD Congo a anunțat pe 25 august că țara este afectată de o epidemie de Ebola, a șaptea din istoria sa, primele cazuri apărând pe 11 august. În opinia autorităților congoleze, dar și a OMS, epidemia cu care se confruntă țara este distinctă de cea care a lovit Africa de Vest, unde peste 1.500 de persoane au murit de la începutul anului. OMS, cu sediul la Geneva, a anunțat că 3.069 de cazuri suspecte sau confirmate au fost raportate în Guineea, Liberia, Nigeria și Sierra Leone.

Nigeria a anunțat că va primi medicamentul antiviral Favipiravir din Japonia, ca un posibil tratament pentru Ebola. Favipiravir, dezvoltat de compania farmaceutică niponă Fujifilm Holdings Corp., este disponibil pentru livrare imediată, a declarat ministrul Sănătății, Onyebuchi Chukwu. Medicamentul a fost aprobat în tratamentul gripei de Ministerul nipon al Sănătății, în luna martie. Fujifilm Holdings poartă discuții cu Administrația americană pentru Alimente și Medicamente pentru a începe testarea clinică a Favipiravir ca tratament împotriva Ebola. Doze suficiente de Favipiravir pentru a trata aproximativ 20.000 de pacienți sunt disponibile. Nigeria a solicitat, de asemenea, medicamentul experimental TKM-Ebola, care a fost testat pentru siguranță pe un număr mic de oameni, dar procesul a fost oprit în ianuarie, când un voluntar a dezvoltat efecte secundare moderate gastrointestinale. Nigeria s-a oferit și să participe la studii clinice pentru două vaccinuri împotriva Ebola.

În Liberia, doi angajați în domeniul sănătății infectați cu Ebola, care au fost tratați cu medicamentul experimental ZMapp, s-au recuperat, a declarat, ieri, Ministerul Sănătății. Un al treilea medic tratat acolo cu ZMapp, Abraham Dorbor, a murit săptămâna trecută. Cei doi medici care s-au recuperat, un nigerian și un ugandez ce lucrează în Liberia, au primit ZMapp din 10 august. Aceștia au fost externați dintr-un centru de tratament din capitala Monrovia, în weekend. Doi voluntari din SUA, Kent Brantly și Nancy Writebol, care au contractat Ebola în Liberia, au fost externați la mijlocul lunii august dintr-un spital din Atlanta, unde au fost tratați cu ZMapp. Cu toate acestea, preotul spaniol Miguel Pajares a murit de Ebola într-un spital din Madrid, după ce a fost evacuat din Liberia și a primit de asemenea ZMapp. Ebola provoacă hemoragii masive și se transmite prin contact cu sângele și alte fluide corporale. Dacă este lăsată netratată, boala are o rată de mortalitate de până la 90%.

CRIZĂ ALIMENTARĂ Cea mai gravă epidemie de Ebola din lume a pus în pericol recoltele și a determinat o creștere a prețurilor la alimente în Africa de Vest, a afirmat Agenția ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), avertizând că problema se va intensifica în următoarele luni. FAO a emis o alertă specială pentru Liberia, Sierra Leone și Guineea, cele mai afectate țări de epidemia de Ebola. Restricțiile privind circulația persoanelor și instituirea unor zone de carantină pentru a împiedica răspândirea febrei hemoragice au provocat cumpărături în exces, penurie de alimente și creșteri de prețuri în țările slab pregătite pentru a face față șocului. ”Chiar înainte de izbucnirea epidemiei de Ebola, gospodării din unele zone afectate cheltuiau până la 80% din venitul lor pe alimente”, a afirmat Vincent Martin, șeful diviziei FAO din Dakar, Senegal, care coordonează acțiunile de răspuns ale agenției.

Producția de orez și porumb va scădea odată cu apropierea sezonului principal de recoltă, deoarece restricțiile privind migrația și circulația persoanelor vor provoca o penurie a forței de muncă în exploatările agricole. Recoltele ușor vandabile, precum uleiul de palmier, cacao și cauciuc, vor fi grav afectate, determinând o scădere a puterii de cumpărare pentru multe familii, ale căror venituri și alimente au scăzut și din cauza interdicției privind carnea de vânat. Închiderea punctelor de frontieră și reducerea comerțului prin porturile maritime au înăsprit aprovizionarea cu alimente în cele trei țări menționate, care sunt toate importatori neți de cereale, și au determinat o creștere a prețurilor exacerbată de costurile mai mari de transport.

Programul Alimentar Mondial (PAM) și FAO au aprobat un program de urgență pe trei luni, pentru furnizarea a 65.000 tone de alimente pentru 1,3 milioane de persoane afectate de epidemia de Ebola. Coasta de Fildeș, țară în care nu au fost semnalate încă îmbolnăviri de Ebola, a anunțat, luni, deschiderea de coridoare umanitare cu Guineea și Liberia, menținând în același timp închise granițele cu aceste două țări extrem de afectate de epidemia de Ebola. Consiliul Național de Securitate a decis menținerea frontierelor închise cu Liberia și Guineea, precum și deschiderea de coridoare umanitare, economice și sanitare către aceste țări, respectând deciziile OMS, a precizat un comunicat citit la postul public de televiziune din Coasta de Fildeș. Pe 22 august, oficialii de la Abidjan au decis să închidă oficial frontierele terestre cu Liberia și Guineea în fața apariției de noi focare și a reactivării febrei hemoragice. Decizia se înscria în cadrul strict al măsurilor preventive de protejare a întregii populații, incluzând străinii care trăiesc pe teritoriul Coastei de Fildeș, a explicat Guvernul. OMS se opune închiderii frontierelor, deoarece aceasta slăbește țara afectată de epidemie atât economic, cât și din punct de vedere sanitar, convoaiele cu ajutoare care îi sunt destinate, în mod special, fiind împiedicate să ajungă la destinație.

Taguri articol


12