Jonah Lomu, legendara aripă a naționalei de rugby a Noii Zeelande și una dintre cele mai importante figuri din istoria acestui sport, a cărui carieră a fost întreruptă din cauza unei maladii renale, a încetat din viață miercuri, la vârsta de 40 de ani. Lomu, care a luptat timp de mulți ani cu această maladie, a decedat la locuința sa din Auckland, a anunțat John Mayhew, fost medic al naționalei „All Blacks“. „Jonah Lomu a murit în această dimineață. A fost total neașteptat. Jonah și familia sau reveniseră din Regatul Unit în noaptea precedentă”, a declarat Mayhew pentru postul de televiziune TV3, înainte de a izbucni în lacrimi.
„Suntem cu toții șocați și profund întristați de moartea fulgerătoare a lui Jonah Lomu. Jonah era o legendă a sportului nostru și era iubit de numeroșii săi fani de aici și din întreaga lume”, a scris directorul executiv al Federației Neozeelandeze de Rugby, Steve Tew, într-un mesaj postat pe Twitter. Primul-ministru al Noii Zeelande, John Key, i-a adus la rândul său un omagiu miticului jucător al „All Blacks“: „Gândurile întregii țări se îndreaptă către familia sa”.
Între 1994 și 2002, Jonah Lomu a marcat 37 de eseuri în 63 de selecții pentru selecționata „All Blacks“, cu care a disputat finala Cupei Mondiale din 1995. Evoluțiile sale de la acea competiție l-au făcut cunoscut în întreaga lume, grație vitezei și forței cu care își domina adversarii pe teren. În perioada de vârf a carierei sale, Lomu măsura 1,96 m și avea o greutate de 120 kg, putând alerga suta de metri în mai puțin de 11 secunde.
A fost cel mai tânăr jucător care a debutat în naționala Noii Zeelande, la doar 19 ani și 45 de zile, într-un meci împotriva Franței disputat în 1994. Lomu a devenit foarte curând un fenomen pe teren și în presă, contribuind la popularizarea rugby-ului în întreaga lume și atrăgând milioane de dolari din sponsorizări și drepturi de televizare. Însă, la scurt timp după Mondialul din 1995, medicii l-au diagnosticat cu sindrom nefritic, fiind nevoit să se retragă din activitate în 2002. A fost supus unui transplant renal în 2004, reuşind să-şi reia cariera pentru scurt timp, însă în 2011 boala a recidivat. Chiar dacă nu a mai putut juca, Lomu a rămas unul dintre cei mai respectați jucători de rugby la nivel mondial, aflându-se recent în Marea Britanie pentru misiuni de comunicare legate de Cupa Mondială 2015, câștigată la sfârșitul lunii octombrie de Noua Zeelandă. Era căsătorit cu Nadene şi avea doi copii.
A FOST UN RUGBYST CA NIMENI ALTUL
„Lomu a dus de unul singur rugby-ul în sfera profesionistă. Nu a mai fost niciodată un alt Jonah Lomu. Toată lumea a încercat să găsească un altul ca el, dar nu există doi ca el, iar ca să fim sinceri, nici nu va exista vreodată un altul”, a declarat o altă fostă vedetă neo-zeelandeză, Tana Umaga, component al naționalei „All Blacks“ semifinalistă la CM din 1999 și 2003. „Jonah a dat rugby-ului o nouă dimensiune, iar oamenii din lumea întreagă știau cine era Jonah Lomu și de ce sunt capabili jucătorii de rugby. La început, nu știam exact cât de important va fi el la nivel mondial”, a afirmat Jeff Wilson, fost coechipier cu Lomu. „Ceea m-a marcat pe mine, ca și pe numeroși alți tineri, este până în ce punct el era mândru de moștenirea sa insulară (n.r. - Lomu avea origini tongane). Acest lucru ne-a dat tuturor un sentiment de mândrie”, a spus Sonny Bill Williams, dublu campion mondial cu „All Blacks“, în 2011 și 2015
Supranumit „Omul-munte”, Jonah Tali Lomu a înscris la ediţiile din 1995 şi 1999 ale Cupei Mondiale un număr-record de 15 eseuri, performanță egalată anul acesta de sud-africanul Bryan Habana. A fost inclus în International Rugby Hall of Fame pe 9 octombrie 2007 și în IRB Hall of Fame pe 24 octombrie 2011.
Citește și:
Jucătorii neo-zeelandezi i-au adus un omagiu fostului internaţional Jerry Collins
Neozeelandezul Dan Carter a fost desemnat cel mai bun jucător de rugby al anului
Noua Zeelandă a devenit prima triplă campioană mondială la rugby