Lumea teatrului şi a literelor, mai săracă fără Mircea Ghiţulescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lumea teatrului şi a literelor, mai săracă fără Mircea Ghiţulescu

Cultură 19 Octombrie 2010 / 00:00 565 accesări

Scriitorul Mircea Ghiţulescu, reputat critic literar, cronicar dramatic şi romancier, a murit duminică, la vârsta de 65 de ani. Dispariţia autorului „Istoriei literaturii române. Dramaturgia” este regretată de membrii Uniunii Scriitorilor din România (USR), de oamenii de teatru din întreaga ţară, dar şi de colegii reuniţi în cadrul Filialei Dobrogea a USR.

„A fost un scriitor foarte valoros, un om care dincolo de faptul că s-a dedicat trup şi suflet teatrului şi cronicilor a scris o istorie a teatrului românesc de mare valoare. A fost un om deschis ca şi coleg al nostru, cu funcţie la USR, un om de dialog, apropiat de filiala din Constanţa şi care a avut o deschidere specială pentru scriitorii din filiala noastră. Ne-a sprijinit de câte ori a fost nevoie. Regret din tot sufletul dispariţia unui prieten apropiat şi a unui scriitor care şi-a păstrat coloana vertebrală şi a fost deschis tot timpul dialogului, presei şi breslei scriitoriceşti. Pentru filiala Dobrogea a USR a fost un apropiat”, a mărturisit scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

Îndurerată de dispariţia inegalabilului istoric de teatru este şi Cristina Tamaş, preşedintele Filialei Dobrogea a USR: „Era un istoric şi un critic dramatic excelent, remarcabil prin ceea ce a făcut. Volumul său dedicat istoriei dramaturgiei române era o completare a tot ceea ce s-a scris despre istoria critică a literaturii române, pentru că se ocupa de această zonă mai puţin cunoscută, cea a dramaturgiei. În calitatea sa de membru în consiliul de conducere al USR era unul dintre prietenii scriitorilor din spaţiul dobrogean. Considerăm dispariţia sa fizică o mare pierdere pentru Filiala Dobrogea a USR, pentru că iubea atât de mult acest spaţiu, încât mărturisise că într-o bună zi ar fi dorit să se mute în filiala noastră. Era foarte ataşat de noi”.

Acest „trăitor de teatru“, cum l-a definit, în urmă cu doi ani, regretatul actor şi pedagog Vasile Cojocaru, a fost un prieten şi al scenei de la malul mării, fiind un cronicar de înaltă clasă. „Era un împătimit de teatru şi un susţinător al dramaturgiei actuale, şi în general al dramaturgiei naţionale româneşti pentru care pleda, lucrarea sa fiind o lucrare unică în sfera teoriei dramatice. Mircea Ghiţulescu a fost un prieten al teatrului constănţean”, şi-l aminteşte secretarul literar al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian.

Pentru impresionantul volum „Istoria literaturii române. Dramaturgia” (Editura „Tracus Arte”, 2008, ediţia a II-a), lansat în decembrie 2008 şi la Constanţa, Mircea Ghiţulescu a obţinut Premiul Special al Filialei „Dobrogea” a USR pe 2009.

Taguri articol


12