Lumea va fi devastată de furtuni și uragane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cercetătorii avertizează că fenomenele meteo extreme vor fi din ce în ce mai distrugătoare

Lumea va fi devastată de furtuni și uragane

Ştiință 07 Septembrie 2017 / 15:20 3445 accesări

Considerat cel mai puternic uragan format vreodată în Atlantic, Irma a făcut prăpăd mai multe insule din Marea Caraibilor, multe dintre ele destinaţii turistice foarte populare, după ce a generat vînt extrem de puternic, cu rafale de până la 295 de km/oră, ploi torenţiale şi inundaţii. Vântul puternic a smuls acoperişuri şi a avariat reţeaua electrică în insulele franceze Saint Martin şi Saint Barthelemy, mai multe zone fiind inundate, iar sediul autorităţilor regionale din Saint Martin a fost parţial distrus. Pagube majore s-au înregistrat şi pe porţiunea olandeză a Insulei Saint Martin, teritoriu cunoscut drept Sint Maarten. Aeroportul regiunii a fost închis, iar mai multe ambarcaţiuni ancorate în porturi au fost avariate ori distruse. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine americane, iar autorităţile din Bahamas au decis să evacueze şase insule din sudul arhipelagului. Mai mult de jumătate din insula Puerto Rico a rămas fără electricitate, peste 900.000 de persoane neavând energie electrică, iar pe insula Barbuda au avut loc inundații majore. Gaston Browne, premierul insulelor Antigua şi Barbuda, a catalogat daunele ca fiind "absolut devastatoare", explicând faptul că multe dintre case şi-au pierdut acoperişurile, iar altele au fost complet demolate, pentru că nu au fundaţie de ciment. De asemenea, drumurile şi sistemele de comunicaţie din yona de est a Caraibelor au fost grav avariante, refacerea acestora putând dura luni de zile.

Un prim bilanț al autorităților dezvăluie că cel puţin 9 persoane au decedat şi alte 23 au fost rănite, însă există temeri că numărul ar putea fi mult mai mare. "Ne temem pentru un număr de compatrioţi care din păcate nu au vrut să ţină cont de măsurile de protecţie şi să meargă în locuri sigure. Suntem pregătiţi pentru ce-i mai rău", a avertizat Annick Girardin, ministrul francez pentru Teritoriile de peste Mări.

VIITORUL NU SUNĂ BINE

Specialiștii în meteorologie atrag atenţia că distrugerile în masă care au urmat pot fi o cauză a modificărilor din ultimii ani, iar schimbările climatice au avut un rol important în forţa distructivă a acestora. ”Uraganul Irma, care a urmat imediat după Furtuna Tropicală Harvey şi după alte fenomenele meteo exterme, a ridicat semne de întrebare cu privire la rolul schimbărilor climatice. Trebuie să ne întrebăm cum influenţează schimbările climatice fenomenele meteo extreme. În afară de încălzirea atmosferică, ridicarea nivelului mării şi topirea gheţarilor au contribuit enorm la impactul uraganului Irma pe suprafaţa terestră", a declarat specialist în meteorologie, Dann Mitchell. "Este important de subliniat că schimbările climatice au cauzat deja creşteri ale nivelului mării, astfel încât orice creştere în intensitate a furtunii se întâmplă deja pe o cantitate mai mare de apă, conducând la inundaţii de coastă. De asemenea, schimbările climatice conduc la creşterea precipitaţiilor pentru o furtună, ceea ce duce la o inundaţii extrem de puternice. În plus, schimbările climatice sporesc probabilitatea ca furtunile să atingă o intensitate extrem de ridicată. O dată cu schimbările climatice, trebuie să ne aşteptăm la distruderi în masă şi să ne pregătim pentru fenomene meteo extreme. Ceea ce vedem acum, este o mică parte a viitorului nostru. Precipitaţiile vor fi mai abundente, iar valurile de căldură şi perioadele de secetă se vor înmulţi. Fenomene precum uraganul Irma ne ajută să înteţegem dacă suntem pregătiţi şi cine vor fi cei mai afectaţi. Este clar că cei mai săraci, fiind cei mai expuşi la riscurile climatice şi cei mai puţin protejaţi, vor fi cei mai afectaţi. Abordarea acestei inegalităţi este în centrul nu doar a discuţiilor privind schimbările climatice, ci şi a tuturor discuţiilor despre modul în care devenim rezistenţi la riscuri şi pericole", a declarat Chris Holloway, expert în furtuni tropicale la Universitatea din Reading.



12