Festivalul Mangalia, eveniment care atrage zeci de mii de iubitori de distracţii, se apropie de final. Încă de miercuri, de la debutul manifestării, pe scena plutitoare din Portul Turistic şi-au făcut apariţia nume mari ale muzicii româneşti şi nu numai, spre deliciul publicului, care a apreciat efortul Primăriei Municipiului Mangalia, care s-a implicat în realizarea acestui eveniment, ajuns la cea de-a doua ediţie. Despre organizarea unui eveniment de asemenea anvergură şi despre specificitatea acestuia, primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru cotidianul „Telegraf”.
Reporter (Rep.): Ce noutăţi aţi pregătit pentru această ediţie a Festivalului Mangalia?
Mihai Claudiu Tusac (M.C.T.): În primul rând, scena. Este o scenă plutitoare, modernă, a anului 2011, cu un design deosebit atât pentru televiziune cât şi pentru spectatori. Noutatea cea mai mare o reprezintă decernarea premiului Festivalului Mangalia pentru artiştii care sunt în vogă şi în topurile din ţară şi de peste hotare. Anul acesta acordăm zece premii, la diferite categorii, printre care: cel mai bun videoclip, cea mai bună melodie pop, rock şi aşa mai departe. Fiecare artist îşi va dori, în anii următori să aibă acest trofeu. Nu vreau să mi-o luaţi ca pe o laudă, dar eu zic că Festivalul de la Mangalia este cel mai mare de acest gen din România şi sper să crească de la an la an.
Rep: Care sunt beneficiile acestui eveniment pentru litoralul românesc, în special pentru zona de sud a acestuia?
M.C.T: Turiştii s-au cazat până şi în oficiile femeilor de serviciu din hoteluri. Sudul litoralului este pentru a treia oară, anul acesta, 100% plin. Prima oară a fost la Liberty Parade, iarăşi un eveniment foarte important, organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Mangalia, a mai fost un weekend, iar acesta este al treilea. Concluzia este că turistului îi trebuie: evenimente, muzică, distracţii, teatre, discoteci sau cluburi. Lumea vine special pentru festival, mulţi sună la primărie, încă din luna iunie, şi întreabă perioada exactă de desfăşurare pentru a-şi rezerva camere la hotel.
Rep.: Cât de greu este să organizezi o manifestare de o asemenea anvergură?
M.C.T: Este greu. Din interiorul primăriei sunt aproape 50 de persoane care lucrează numai pentru acest festival. Lucrăm şi cu echipe de specialişti din afara primăriei: regizori, impresari artistici, oameni de scenă, oameni care au lucrat sau lucreză în diferite televiziuni, deoarece totul trebuie să arate impecabil, atât la televizor cât şi pentru spectatori.
Rep. : Cum vedeţi Festivalul de la Mangalia peste ani?
M. C. T. : Mi-aş dori să ajungă un veritabil concurs internaţional, cu decernări de premii pentru cei mai buni artişti din Europa şi din toată lumea, care să cânte aici.