Gripa aviară este considerată una dintre cele mai mari nenorociri care s-au abătut în România ultimilor ani, dar şi o afacere profitabilă pentru diverse firme "sus puse". Cu toate că specialiştii din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului au demonstrat că societatea "Lumi" din Iaşi a încasat milioane de euro pentru a efectua dezinfecţii cu "apă de ploaie", în urma ravagiilor gripei aviare în diferite zone ale ţării, singura firmă desemnată să asigure servicii de prevenire a răspîndirii virusului H5 la nivel naţional este ... tot firma moldavă?! Potrivit conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, licitaţia de săptămîna trecută a fost cîştigată de societatea "Lumi", cunoscută pentru soluţiile preparate în tomberoane de gunoi, cu apă luată direct din Dunăre, şi asta după ce o altă firmă "nu a respectat clauzele convenite".
Dezvăluirile şocante apărute în mass media cu privire la ilegalităţile autorităţilor în gestionarea valului de gripă aviară din această primăvară, nu au avut efectul scontat la nivelul factorilor responsabili. Pe parcursul lunii martie, după ce mai multe ziare centrale şi locale au făcut publice ilegalităţile unei firme ieşene de apartament, o comisie din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) a constatat că societatea "Lumi" SRL, singura desemnată să asigure la nivel naţional servicii de prevenire a răspîndirii virusului H5, nu a respectat concentraţia soluţiilor folosite la dezinfecţia maşinilor de pe drumurile naţionale din zonele în care au fost depistate focare de gripă aviară. De altfel, în timpul haosului creat de depistarea primelor focare în judeţul Tulcea, firma moldavă reuşise să primească prin încredinţare directă, fără licitaţie, un contract evaluat la 10 milioane de euro. Pe de altă parte, verificările au stabilit că în mai multe localităţi tulcene, soluţia dezinfectantă era preparata în tomberoane de gunoi, în vreme ce apa era luată direct din Dunăre, iar în judeţul Constanţa, drumurile naţionale a fost dezinfectate cu un dezinfectant de spălat faianţa. Corpul de control al MTCT a mai descoperit că deşi patronul firmei ieşene care a tras "în piept" statul român, a fost plătit cu cinci milioane de euro pentru lucrări şi a mai solicitat tot pe atîta, numărul autovehiculelor care au tranzitat punctele de dezinfecţie a fost "umflat". Cu toate că autorităţile au invocat starea de urgenţă dată de apariţia acestui fenomen în ţara noastră, societatea ieşeană a continuat să combată aviara cu "apă de ploaie", în vreme ce recuperarea prejudiciului nu s-a mai realizat pentru că a fost imposibil de demonstrat că "prevederile contractuale privind concentraţia soluţiilor de dezinfecţie au fost încălcate pe toată durata contractului".
Pregătită să scape România de aviară cu ... "apă de ploaie"
Ca şi cum lecţia gripei aviare nu a fost sficient de concludentă, mai ales în condiţiile în care România este în stare de şoc după confirmarea unui număr record de noi focare, la începutul săptămînii trecute, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) a selectat firmele "Nutraswiss" din Bucureşti şi "Coral Impex" din Ploieşti, tot fără licitaţie, pentru servicii de dezinfecţie împotriva gripei aviare în diferite zone din ţară. Situaţia a căpătat accente hilare în momentul în care, conducerea CNADR a anunţat că din lipsă de oferte, firma ieşeană a fost desemnată, din nou, fără licitaţie, să se bucure de "bomboana de pe coliva gripei aviare". Cu alte cuvinte, societatea care pînă în toamna anului trecut a avut doar un angajat, iar în 2004 a înregistrat un profit de 14 milioane de lei vechi, nu şi-a respectat obligaţiile contractuale şi a tras adevărate "tunuri" financiare din această nenorocire abătută asupra românilor, a fost desemnată să "rezolve problema". Afacerea este cel puţin dubioasă atîta timp cît, iniţial, contractul pentru prestarea serviciilor de dezinfecţie împotriva gripei aviare în zece puncte din ţară a fost atribuit unei alte firme, însă conducerea CNADR a considerat că societatea nu respectă clauzele convenite şi a decis acordarea contractului, societăţii "Lumi" SRL. Să fi mărit oare şefii firmei "Lumi" concentraţia soluţiilor dezinfectante sau apa de Dunăre este, totuşi, adevăratul leac împotriva răspîndirii gripei aviare? După inundaţiile de luna trecută, mii de români au ajuns să se mute din gospodării direct în stradă. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, cei mai mulţi localnici din zonele afectate de aviară ar putea sta liniştiţi tot sub cerul liber. Mai ales că în urma eutanasierii păsăriilor, gospodăriile celor mai mulţi romîni vor fi în continuare, goale.