„Lumina îndepărtată a fluviului“ se... revarsă la Bibliotecă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial

„Lumina îndepărtată a fluviului“ se... revarsă la Bibliotecă

Cultură 27 Martie 2016 / 17:40 965 accesări

După ce a trudit vreme de șase ani la acest roman, în căutarea perfecțiunii stilului care-l caracterizează, Ovidiu Dunăreanu lansează primul roman din prolifica sa carieră scriitoricească, axată pe proză scurtă, publicistică și memorialistică: „Lumina îndepărtată a fluviului”. Volumul de peste 300 de pagini, cu o postfață semnată de Angelo Mitchievici, apărut la editura „Ex Ponto”, va fi lansat marți, 29 martie, de la ora 16.00, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”.

„Ovidiu Dunăreanu ne invită să explorăm nu doar o lume ce se duce, ci o lume ce seduce. Prozatorul ne pune în fața mirărilor personajelor, a felului în care ele vorbesc povestea, o transmit, o trăiesc, se reîncarcă de forța ei transfiguratoare, iar mesajul său este recuperabil din această estetică a transfigurării pe care o creează și din faptul că ne reamintește un lucru esențial cu care să luptăm împotriva uitării: o poveste este întotdeauna adevărată”, scrie prof. univ. dr. Angelo Mitchievici în prefața romanului „Lumina îndepărtată a fluviului”.

Fragmente din acest volum au apărut în publicații precum: „România literară”, „Convorbiri literare”, „Ateneu”, „Luceafărul”, „Bucureștiul literar și artistic”, „Scriptor”, „Caligraf” și „Ex Ponto”. Romanul „Lumina îndepărtată a fluviului” a fost lansat și la Călărași, îndeplinindu-se astfel dorința autorului de a-și duce romanul într-o localitate de pe malul Dunării, dar și la Mangalia.

Referitor la proza lui Ovidiu Dunăreanu, criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu scria în 2005, în „Istoria literaturii române contemporane 1941-2000”: „Lumea prozei lui Ovidiu Dunăreanu (...) este o suprarealitate, obținută prin transfigurarea radicală a peisajului dobrogean (...) și a stilului de viață (...) din spațiul delimitat de Dunăre și Marea Neagră. Ovidiu Dunăreanu nu ierarhizează prozaic faptele. El dă o importanță egală (și anume maximă) tuturor întâmplărilor din viața de zi cu zi a unor oameni simpli, ca și cum ar face biografiile unor zei”.

Citește și:

„Lumina îndepărtată a fluviului“

O nouă provocare... „Ex Ponto”



12