„Lumina tăcută\" a luat „Anonimul\" 2008

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Lumina tăcută\" a luat „Anonimul\" 2008

Cultură 18 August 2008 / 00:00 564 accesări

Filmul mexican „Lumina tăcută\" („Silent Light”), în regia lui Carlos Reygadas, a cîştigat, sîmbătă, Trofeul „Anonimul”, la cea de-a cincea ediţie a festivalului cu acelaşi nume, desfăşurată în perioada 11-17 august, în Delta Dunării, la Sfîntu Gheorghe. Filmul cîştigător, recompensat, pe lîngă trofeu, cu 10.000 de dolari, prezintă povestea unei familii, într-o comunitate de menoniţi din nordul Mexicului, cu actori mexicani, canadieni şi ruşi, care chiar aparţin acestei grupări de credincioşi.

Actorul Cornelio Wall, care interpretează personajul principal al peliculei, Johan, a mulţumit pentru premiu în numele întregii echipe, printr-o înregistrare transmisă la gala „Anonimul\". În „Lumina tăcută\", Johan se află în plină criză maritală cu soţia sa, Esther şi are o relaţie cu Marianne, încălcînd astfel legile Domnului. Filmul se compune din cadre lungi, acţiunea are un ritm lent, punîndu-se accentul pe latura vizuală. „Lumina tăcută” a obţinut Premiul juriului la Cannes, anul trecut şi s-a numărat printre nominalizările la Palme d\'Or.

În cadrul galei de închidere de sîmbătă seară, care a avut loc în camping, în Satul Filmului din Sfîntu Gheorghe, au fost anunţaţi toţi cîştigătorii festivalului, desemnaţi de juriile secţiunilor de lungmetraj şi scurtmetraj, dar şi de public. Juriul secţiunii de lungmetraj a fost prezidat de regizorul polonez Krzysztof Zanussi şi i-a inclus pe actriţa Laura Vasiliu, criticul bulgar Bojidar Manov, producătorul german Joachim von Vietinghoff şi pe scenaristul şi producătorul Lucian Georgescu. Din juriul secţiunii de scurtmetraj au făcut parte regizorul Adina Pintilie, distribuitorul Constantin Fugaşin şi regizorul spaniol David Casals Roma, care a fost şi preşedinte.

Radu Muntean a cîştigat Premiul pentru regie, în valoare de 5.000 de dolari, pentru „Boogie”

Regizorul Radu Muntean a cîştigat Premiul pentru regie, în valoare de 5.000 de dolari, pentru „Boogie”. După ce a avut premiera mondială la Cannes, în cadrul secţiunii Quinzaine des Realisateurs, „Boogie\" a fost apoi prezent la cel de-al doilea festival de clasă A, Karlovy Vary. Premiera românească a avut-o la TIFF, urmînd proiecţii la festivalurile de film de la Munchen şi Ierusalim. Aflat în competiţia oficială a Festivalului de film de la Palić (Serbia), la sfîrşitul lunii iulie, „Boogie\" a fost recompensat cu Premiul special al juriului.

Premiul pentru imagine a fost obţinut de pelicula „Oul” („Egg”) din Turcia, în regia lui Semih Kaplanoglu. Pelicula prezintă parcursul întoarcerii la origine şi al regăsirii de sine a poetului Yusuf, care, după moarta mamei sale, revine în satul natal, unde se întîlneşte cu „fantome\" ale tinereţii sale, dar şi cu o rudă îndepărtată, Ayla. Aceasta îl va însoţi într-o călătorie la mormîntul sfînt, prin care Yusuf trebuie să îndeplinească ceea ce mama sa, murind, nu a mai apucat să facă. Juriul a acordat şi un premiu special actorului Ali Suliman, pentru rolul din „Livada cu lămîi”. Filmul spune povestea unei văduve palestiniene, a cărei livadă de lămîi se află pe graniţa dintre Israel şi teritoriile ocupate. Autorităţile israeliene ordonă ca livada să fie tăiată, considerînd că reprezintă un pericol pentru Ministrul Apărării din Israel, care locuieşte în vecinătate, însă femeia va ajunge să îşi apere propria viaţă pentru a- şi salva lămîii. Filmul a rulat în secţiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin şi a cîştigat Premiul publicului.

Premiul publicului la „Anonimul\", în valoare de 1.000 de dolari, a revenit filmului german „Valul” şi a fost înmînat producătorului Joachim von Vietinghoff.

De asemenea, cu scurtmetrajul „La drumul mare”, regizorul Gabriel Sîrbu a cîştigat atît Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, cît şi pe cel din partea publicului. Filmul prezintă povestea unui hoţ care intră în maşina unei femei pentru a-i fura geanta la semafor, însă, din cauză că poliţia rutieră ajunge în zonă, este obligat să rămînă în autoturism şi chiar să-i dea victimei sale lecţii de condus, pînă cînd aceasta coboară din maşină să scape de el. Premiul „Ovidiu Bose Pastina\" a revenit scurtmetrajului „Alumbramiento”, în regia lui Chapero-Jackson Eduardo, care spune povestea unei despărţiri. Juriul a mai acordat şi două menţiuni speciale animaţiei slovace „Four”, de slovaca Sebestova Ivana şi scurtmetrajului britanic „True Colors”, de Elliot Barney.

Concursul de scurtmetraje realizate de amatori, aflat la prima ediţie, s-a desfăşurat online, înainte de începerea festivalului. Cîştigătoare a fost Zvetlana Mirescu, din Bucureşti, cu filmuleţul „Caterincă la concert”. Actorul Marius Stănescu, prezentatorul galei de deschidere, a fost şi amfitrionul festivităţii de premiere. Gala, desfăşurată sub cerul liber, a fost urmată de un foc de artificii şi de concertul trupei de blues „Nightloosers”. În timpul nopţii, au avut loc, apoi, proiecţiile lungmetrajului şi scurtmetrajului cîştigătoare, astfel că, şi sîmbătă spre duminică, sute de cinefili au petrecut o noapte albă în faţa marelui ecran din camping.



12