Un cameraman irakian, care lucra pentru agenţia Associated Press, a fost împuşcat mortal joi, la Bagdad. Saif M. Fakhry, de 26 de ani, a fost împuşcat de două ori în timp ce trecea pe lîngă o moschee, în apropierea locuinţei sale, în ziua sa liberă, a anunţat agenţia într-un comunicat, adăugînd că este cel de-al cincilea angajat al Associated Press (AP) ucis în războiul din Irak. Saif Fakhry lucra pentru postul de televiziune AP din august 2004. Soţia sa, care este însărcinată, urmează să nască luna viitoare primul lor copil. În jurul casei lui Fakhry au avut loc schimburi de focuri, în ultimele două zile, însă nu se ştie exact cine l-a ucis pe jurnalist. Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, cu sediul în SUA, a anunţat că 104 ziarişti au fost ucişi la datorie în Irak, de la izbucnirea conflictului, în martie 2003. Alţi 39 de membri ai personalului auxiliar din mass-media au fost, de asemenea, ucişi.
Şi răpirile şi dispariţiile sînt tot mai dese în Bagdad, pe fondul violenţelor interconfesionale, ce au debutat după invadarea Irakului de către trupele multinaţionale conduse de SUA. Doi cetăţeni irakieni, angajaţi ai ambasadei americane de la Bagdad, sînt daţi dispăruţi, iar forţele irakiene încearcă să afle ce s-a întîmplat cu ei. La rîndul lor, autorităţile de la Londra ar putea cere ajutorul Iranului pentru a-i localiza pe cei cinci cetăţeni britanici răpiţi în Irak şi pentru a-i identifica pe autori. Informaţia a fost publicată în ediţia de vineri a cotidianului “The Guardian”. Strategia a fost luată în discuţie în cursul unei reuniuni a comitetului de urgenţă a Guvernului britanic. Celula de criză de la Londra se bazează pe informaţiile furnizate de mai mulţi oficiali irakieni, care au declarat că autorii răpirii celor cinci cetăţeni britanici ar fi membrii unei facţiuni rebele ce operează sub coordonarea serviciilor iraniene de informaţii. Trupele de elită ale armatei britanice sînt pregătite să intervină imediat, în cazul în care le parvin informaţii cu privire la locul unde sînt deţinuţi britanicii. Şi trupele americane, susţinute de elicoptere de asalt, au ocupat poziţii în jurul bastionului şiit Sadr City, în căutarea ostaticilor.
Aproape 2.000 de civili au fost ucişi în violenţele din Irak din cursul lunii mai, cu 30% mai mulţi decît în aprilie, potrivit unui bilanţ efectuat de Guvernul irakian. Un număr de 1.951 de civili au fost ucişi, iar 2.011 au fost răniţi în luna mai pe teritoriul irakian, conform acestui bilanţ realizat pe baza cifrelor furnizate de ministerele Apărării, de Interne şi cel al Sănătăţii. În aprilie, violenţele au făcut 1.498 de victime. Numărul militarilor irakieni ucişi în atacurile insurgenţilor s-a redus în mai la 46, comparativ cu 63 în aprilie. Alţi 63 de militari au fost răniţi în mai. În aceeaşi perioadă s-au înregistrat 127 de victime în rîndul poliţiştilor irakieni, faţă de 128, bilanţul pentru luna precedentă, şi 215 răniţi. Numărul presupuşilor terorişti ucişi în mai este de 297, o uşoară creştere faţă de aprilie, cînd au fost anihilaţi 219. Numărul arestărilor operate în această perioadă în rîndul teroriştilor şi suspecţilor s-a diminuat de la 2.939 la 2.355. Luna mai a fost, în consecinţă, una din cele mai sîngeroase pentru armata americană, după invazia din martie 2003. Cel puţin 119 militari americani au murit în mai, majoritatea în urma exploziei unor bombe amplasate la marginea şoselelor din capitala irakiană sau la nord de Bagdad. Cel puţin 3.471 de militari şi personal auxiliar au murit din martie 2003, potrivit unui bilanţ realizat pe baza cifrelor furnizate de Pentagon.