Cercetătorii chinezi anunţau, în urmă cu câteva zile, că au reuşit primul experiment biologic pe Lună: seminţe de bumbac au încolţit, după ce au fost udate. Acesta a fost unul dintre testele desfăşurate în cadrul misiunii Chang'e-4, pe partea nevăzută a satelitului natural al Pământului.
După doar câteva zile, plantele au murit, potrivit publicaţiei Quartz, după ce temperatura a scăzut, noaptea, la minus 50 de grade Celsius. Seminţele au fost plasate în recipiente umplute cu aer, apă şi sol. Cercetătorii au mai trimis pe Lună şi seminţe ale altor plante.
Sonda Chang'e-4, care a ajuns pe partea nevăzută a satelitului natural al Terrei pe 3 ianuarie, avea la bord, într-un container sigilat, exemplare de floră şi faună din şase specii/soiuri - bumbac, rapiţă, cartof, creson, musculiţă de fructe şi drojdie -, cu scopul de a crea o minibiosferă, unde să se dezvolte primele plante pe Lună.
Seminţele de bumbac au încolţit după ce specialiştii de la centrul de pe Terra au transmis comanda ca acestea să fie udate cu apă.
Deoarece cerceătorii au oprit alimentarea cu energie electrică a containerului, toate plantele din acesta vor avea soarta bumbacului.