„Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii", primul lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu, va fi distribuit în America de Nord de Film Movement. Filmul, ai cărui producători executivi sînt Martin Scorsese şi Wim Wenders, a avut premiera anul trecut şi i-a adus actriţei Dorotheea Petre premiul pentru interpretare feminină al secţiunii „Un Certain Regard” la Cannes.
Pentru început, coproducţia româno-franceză va fi disponibilă pe DVD doar membrilor clubului Film Movement, începînd din iulie. În primul trimestru din 2008 va avea loc premiera într-un număr restrîns de cinematografe, iar peste alte cîteva luni, DVD-ul va putea fi cumpărat din magazine şi de pe Internet.
„Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii" se alătură astfel filmelor româneşti noi care au reuşit recent să intre pe piaţa americană: „Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu, în 2006 şi „A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu, în această lună. Primul dintre ele, cîştigătorul premiului “Un Certain Regard” la Cannes 2005, a fost primit cu cronici extrem de bune din partea criticilor americani de film şi este în continuare disponibil pe DVD. La rîndul său, „A fost sau n-a fost?", cîştigătorul trofeului Camera d'Or la Cannes 2006, a avut, pe 4 iunie, premiera la New York, fiind distribuit de Tartan Films - acelaşi distribuitor ca şi pentru „Moartea domnului Lăzărescu". În urma succesului de critică şi de public, perioada de difuzare a filmului lui Porumboiu la cinematograful Film Forum a fost prelungită, astfel că new-yorkezii îl pot vedea încă. Şi pentru „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, premiat cu “Palme d'Or” la Cannes 2007, au fost cumpărate drepturile de distribuţie în SUA, de către IFC.
În România, „Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii" a fost văzut la cinema de aproape 17.000 de spectatori, dar a avut un public mult mai numeros în urma lansării pe DVD (un tiraj de 40.000 de exemplare s-a vîndut într-o singură zi) şi a difuzării pe postul naţional de televiziune, în seara de 22 decembrie.
O poveste care „vorbeşte despre cei care au avut curajul să se opună dictaturii, fiecare în felul lui, dar şi despre cei care, din teamă că poate copiii lor ar putea păţi ceva, au tăcut şi au îndurat" (Cătălin Mitulescu), „Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii" a fost propunerea României pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin.