Pe lângă un profit asigurat, sărbătorile de iarnă vin pentru crescătorii de animale și cu mari bătăi de cap. Asta pentru că fermele sunt luate în vizor de grupările de hoți care își intensifică "activitatea" în această perioadă. Pentru a ține sub control fenomenul, polițiștii au pornit campanii de informare, dar și zeci de razii în județ. Cei responsabili cu stârpirea acestor infracțiuni au precizat că acțiunile au redus, în 2014, cu peste 20% numărul loviturilor. La scăderea semnificativă se adaugă și munca polițiștilor, care au împărțit în trei „sectoare“ județul. Noua organizare a adus un plus major în circuitul informațiilor și a permis identificarea și prinderea membrilor acestor rețele specializate în furturile de animale. Măsurile luate de oamenii legii sunt foarte importante, dar la fel de multă greutate poate avea și respectarea unor reguli stricte pe care fermierii trebuie să le aibă în permanență în vedere. „Trebuie să aibă grijă la cei pe care îi angajează ca îngrijitori de animale. Să evite să ia oameni din alte județe sau care nu au acte de identitate la ei. Nu de puține ori, infractori periculoși dați în urmărire generală sau suspecți care au comis fapte grave au fost reținuți în timp ce se ascundeau în spatele acestei meserii. Noi le recomandăm fermierilor ca, înainte să îi angajeze, să vină cu actele la noi pentru a-i verifica în baza de date. Nu este o regulă, dar le recomandăm angajatorilor o atenție sporită în momentul în care recrutează îngrijitori, pentru că nu de puține ori am descoperit că aceștia sunt în legătură directă cu grupările de hoți“, a declarat, pentru „Telegraf“, adjunctul şefului Poliţiei Medgidia, cms. şef Ion Ioniţă.
FURTURILE, ANUNȚATE IMEDIAT Uneori, însă, pericolul poate să vină chiar de la consăteni. Așa s-a întâmplat în noaptea de 14 spre 15 noiembrie, când polițiștii din Săcele au primit o plângere din partea unui bărbat din satul Traian că un vițel de 150 de kilograme i-a fost furat din gospodărie. Oamenii legii au pornit imediat ancheta și, în scurt timp, i-au reținut pe autori. Este vorba despre doi tineri, unul de 17 ani, iar celălalt de 20, care și-au recunoscut fapta. Animalul a fost recuperat și predat păgubitului, iar polițiștii continuă cercetările pentru a afla dacă cei doi indivizi au mai comis și alte fapte similare. Furturile de animale nu îi afectează doar pe fermieri. Oamenii obișnuiți ajung, adeseori, victime ale rețelelor care au dat dovadă, în ultimii ani, de foarte multă îndrăzneală. „Un lucru important este dotarea îngrijitorilor și a paznicilor cu telefoane mobile pentru a putea comunica. O atenție foarte mare trebuie acordată mașinilor din care diverse persoane încearcă să vândă legume sau fructe. Acesta este modul în care hoții vin și observă locul înainte de a da loviturile“, a adăugat cms. șef Ion Ioniță. Totodată, polițiștii atrag atenția și asupra câinilor de pază. Și asta pentru că prezența lor nu garantează o siguranță deplină. Nu de puține ori, după comiterea furturilor, câinii au fost găsiți stând într-un colț, dezorientați. Animalele sunt anihilate de hoți fie cu diverse spray-uri, fie cu dispozitive cu ultrasunete... Furturile trebuie sesizate imediat, deoarece animalele furate pot ajunge, în doar câteva ore, tranșate, în piețele agroalimentare unde sunt vândute rapid.
„FABRICĂ“ DE GHIUDEM La începutul acestui an, în timp ce încercau să dea de urma unor cai furați, polițiștii au descoperit o „fabrică“ de ghiudem. Poliţiştii puseseră în aplicare un mandat de percheziţie care viza locuința unui tânăr, de 27 de ani, din Limanu. El era suspectat că ar fi furat un cal din Albeşti. În urma percheziţiei, anchetatorii au găsit în imobil mai multe kilograme de ghiudem, 61 kilograme de carne tocată şi macră de cal, precum şi aparatură de prelucrare.