Farmacia Sensiblu din Constanţa (str. Soveja nr. 25) derulează un program de interes public, în cadrul căruia sînt aşteptate persoane care doresc să îşi măsoare riscul de osteoporoză. În farmacie a fost instalat un osteodensiometru care măsoară densitatea minerală osoasă. De asemenea, clienţii Sensiblu pot apela şi la un medic specialist, care este prezent în intervalul 14.00 - 20.00. Un aport redus de calciu la diversele grupe de vîrstă poate să determine afecţiuni variate ale sistemului locomotor, printre care, cu un grad de risc de apariţie ridicat, se numără şi osteoporoza. Supranumită şi „maladia tăcută”, boala afectează o femeie din două şi unul din cinci bărbaţi, care vor prezenta, în cursul vieţii, cel puţin o fractură legată de osteoporoză. Potrivit datelor Organizaţiei „International Osteoporosis Foundation”, organizaţie nonguvernamentală dedicată prevenirii şi diagnosticării acestei afecţiuni, osteoporoza poate fi prevenită, mai ales dacă se iau în considerare factorii de risc care pot şi controlaţi: obiceiul de a fuma; obiceiul de a consuma cafea şi alcool; sedentarismul; aportul redus de calciu; lipsa de vitamina D; masa corporală prea redusă (din cauza curelor de slăbire). Există însă şi factori de risc ce nu pot fi influenţaţi sau controlaţi de stilul nostru de viaţă: constituţie fragilă; sex feminin; antecedente familiale (fracturi de şold ale mamei); menopauza precoce; vîrsta avansată. Un element important ce contribuie la o stare de sănătate deplină este calciul. Cel mai mare rezervor de calciu al organismului este sistemul osos, iar sursa ideală de calciu este laptele. Tehnologia aseptică de tip ultrapasteurizare (UHT - „Ultra High Temperature”) reprezintă o metodă modernă de protejare a laptelui ambalat. Prin tratarea termică a laptelui (la 135-150 grade, timp de numai 2-4 secunde) se păstrează toate proprietăţile iniţiale pe o perioadă lungă de timp, ambalarea fiind realizată în condiţii de maximă igienă. Cantitatea de calciu conţinută într-un litru de lapte asigură 70% din necesarul zilnic. În medie, 100 ml de lapte conţin 110 mg calciu.