„Luptă” pentru rectoratul UMC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alegerile, la final

„Luptă” pentru rectoratul UMC

Social 07 Martie 2012 / 00:00 1423 accesări

Pentru majoritatea universităţilor din România, a doua jumătate a anului universitar 2011-2012 înseamnă schimbări majore în ceea ce priveşte structurile de conducere ale respectivelor instituţii de învăţământ superior. Potrivit Legii Educaţiei marca Daniel Funeriu, în acest an universitar, la nivelul tuturor instituţiilor de învăţământ superior din ţară au avut, sau încă mai au loc, alegeri universitare. În cea de-a doua categorie intră şi Universitatea Maritimă Constanţa (UMC), unde, astăzi, au loc alegerile pentru funcţia de rector. Pentru că Legea Educaţiei permite doar două mandate de rector, actualul rector, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, nu candidează, „bătălia” pentru conducerea UMC dându-se între decanul Facultăţii de Navigaţie, conf. univ. dr. Ghiorghe Bătrânca şi secretarul ştiinţific al Senatului UMC, conf. univ. dr. Violeta Ciucur. Cu ocazia depunerii candidaturii, fiecare dintre cei doi pretendenţi la conducerea UMC şi-a prezentat viziunea pe care o are în ceea ce priveşte viitorul universităţii constănţene. „Programul managerial pe care l-am prezentat în faţa colegilor conţine, printre altele, dezvoltarea Departamentului de cercetare şi formarea unei echipe de cadre didactice cu apetit spre cercetare, ceea ce va permite universităţii să acceseze fonduri prin proiecte de cercetare pe teme specifice domeniului nostru de activitate”, a declarat conf. univ. dr. Violeta Ciucur.

SCHIMBAREA ACTULUI EDUCAŢIONAL Ea a precizat că dezvoltarea Departamentului de cercetare va propulsa UMC în grupa B a universităţilor, de cercetare şi educaţie, în prezent ea fiind trecută, potrivit clasificării realizate de Ministerul Educaţiei, în categoria universităţilor axate doar pe educaţie. La rândul său, conf. univ. dr. Ghiorghe Bătrânca a declarat că programul managerial pe care îl propune se axează pe schimbarea actului educaţional şi a celui de cercetare. „Din punct de vedere al dotării materiale, universitatea stă excelent. Acum trebuie să punem în centru procesul educaţional, pentru ca studenţii să poată absorbi suficiente cunoştinţe teoretice care să le permită să facă faţă provocărilor de la bordul navelor comerciale”, a spus decanul Facultăţii de Navigaţie. Ieri, la nivelul UMC au avut loc alegerile pentru consiliile celor două facultăţi (Facultatea de Navigaţie şi Facultatea de Electromecanică Navală), precum şi pentru reprezentanţii cadrelor didactice în Senatul Universităţii. „Până în prezent (ieri după-amiază - n.r.) procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente”, a declarat preşedintele Biroului Electoral Central din cadrul UMC, prof. univ. dr. ing. Tudor Darie.

Pe listele de candidaţi pentru Senat sunt 36 de cadre didactice, în timp ce pentru Consiliul Facultăţii de Navigaţie candidează 19 profesori, iar pentru Consiliul Facultăţii de Electromecanică s-au înscris 20 de cadre didactice. Din cei 96 de votanţi, se prezentaseră la urne, până ieri după-amiază, 60 de electori. În total, Senatul Universităţii are 29 de membri, 21 dintre aceştia fiind reprezentanţi ai profesorilor, iar restul fiind reprezentanţii studenţilor.



12