SUA au deblocat, luni, 38,7 milioane de dolari pentru 27 de provincii afgane care au eliminat sau au redus producţia de opiu, Afganistanul fiind cel mai important producător mondial în acest domeniu. Producţia de opiu, care reprezintă materia primă pentru obţinerea heroinei, afectează lumea întreagă, dar mai ales afganii, în rândul cărora se înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri de toxicomanie din lume, a declarat reprezentantul pentru programe de dezvoltare din cadrul ambasadei americane de la Kabul, Anthony Wayne. În urma semnării unui acord, luni, cei 38,7 milioane de dolari au fost alocaţi Ministerului pentru Luptă Antidrog, care-i va repartiza între cele 27 de provincii (din totalul de 34), în vederea finanţării de programe de dezvoltare şi de culturi alternative.
În 2005, doar trei provincii afgane nu cultivau mac pentru obţinerea de opiu. Provincia Helmand va primi zece milioane de dolari, suma maxim prevăzută în program, pentru rezultatele foarte impresionante de reducere cu 33% a producţiei, reprezentând echivalentul scăderii culturii de mac pentru toate celelalte provincii afgane”, a subliniat diplomatul american. Helmand este unul dintre fiefurile talibanilor şi cel mai important centru de producţie din ţară. “Prima etapă a strategiei noastre a constat în lansarea unei campanii de sensibilizare a publicului, cu ajutorul liderilor tribali şi religioşi, al cărei scop a fost să-i facem pe locuitori să înţeleagă că opiul este ilegal. Ulterior, am lansat alternative agricole şi am susţinut cu fermitate aplicarea legii”, a precizat guvernatorul Helemand, Mohammad Gulab Mangal. Însă, niciunul dintre vorbitori nu a evocat faptul că diminuarea producţiei este legată mai degrabă de o supraproducţie, care a depăşit nivelul cererii mondiale timp de mai mulţi ani şi de existenţa unor stocuri considerabile.
Afganistanul este cel important furnizor mondial de opiu, cu 92% din producţie, care alimentează o piaţă în valoare de 65 de miliarde de dolari, cu o clientelă de 15 milioane de persoane dependente de heroină în întreaga lume, potrivit Oficiului ONU de combatere a drogurilor şi criminalităţii organizate.