Lupta bolnavilor de cancer pentru accesul egal la tratamente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lupta bolnavilor de cancer pentru accesul egal la tratamente

La Constanţa, numai anul trecut au fost semnalate peste 2.500 de cazuri de îmbolnăvire *** Medicii susţin că numărul bolnavilor care depistează boala în faze terminale este mare *** Ca urmare a terapiilor moderne, speranţa de viaţă a pacienţilor cu metastaze este chiar şi de 48 de luni
Eveniment 05 Februarie 2009 / 00:00 3813 accesări

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) au marcat, ieri, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, pentru prima dată în ţară, într-un parteneriat complet, care a reunit pacienţi, medici, autorităţi şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice. Cu acest prilej, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a declarat că bolnavii de cancer au acces la tratamente noi, potrivit prescrierilor, fiind înregistrat chiar un progres în această direcţie, iar livrarea medicamentelor oncologice s-a desfăşurat fără sincope. Totodată, el a precizat că ”se militează pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva cancerului”.

În România, aproximativ 400.000 de persoane suferă de cancer

Specialiştii estimează că, în România, aproximativ 400.000 de persoane suferă de cancer, iar cele mai frecvente forme sînt cancerul pulmonar şi colorectal, la bărbaţi, respectiv cancerul de sîn, la femei. “România are un Plan Naţional de Luptă împotriva Cancerului cu trei componente, respectiv prevenţie, tratament şi paliaţie”, a explicat Cezar Irimia. Mai mult, el a spus că, pentru prima dată, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, menţionează în iniţiativele lor cancerul ca prioritate naţională şi, implicit, asigurarea unui acces egal, echitabil şi la timp pentru toţi cei afectaţi de o boală oncologică.

Clinica de Oncologie a Spitalului de Urgenţă Constanţa, neîncăpătoare

La Constanţa, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) sînt circa 2.500 de persoane diagnosticate cu diferite tipuri de cancer, din care peste o mie de persoane sînt înscrise în Asociaţia “Oncologic Rom”, din Constanţa. “Mesajul nostru cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului este unul cît de poate de simplu. Nu vrem să fim ignoraţi, nu vrem să fim daţi la o parte atît timp cît putem să ducem o viaţă normală, chiar dacă am fost diagnosticaţi cu un tip de cancer. Luptăm cu boala şi nu ne temem. Dacă am fost diagnosticaţi cu cancer nu înseamnă că sîntem condamnaţi la moarte şi că trebuie să ne închidem în casă şi să aşteptăm ultimele clipe. Este o concepţie greşită, trebuie să luptăm pînă în ultima clipă, trebuie să ne bucurăm de viaţă la fel ca şi persoanele sănătoase”, a declarat preşedintele “Oncologim Rom”, Corina Alexandru. Din păcate, cancerul “loveşte” tot mai multe persoane, copii, tineri, bătrîni, aproape în egală măsură. Clinica de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este neîncăpătoare. Dr. Laura Mazilu, medic oncolog la SCJU, a declarat că numărul bolnavilor diagnosticaţi cu cancer este mare, chiar foarte mare şi, din păcate, sînt bolnavi care ajung la medic prea tîrziu. “Ajung cînd complicaţiile sînt deja instalate”, spune dr. Mazilu. Ea susţine, de asemenea, că oamenii trebuie să meargă periodic la medic, la consulturile anuale, să aibă grijă la alimentaţie, în general, la stilul de viaţă. Medicii au putut observa, în ultima perioadă, că tot mai multe persoane sînt afectate de cancerul de colon. “Din fericire, datorită terapiilor de ultimă oră, speranţa de viaţă a bolnavilor de cancer, chiar şi cu metastaze, este tot mai mare, spre deosebire de anii trecuţi. Dacă înainte ei mai supravieţuiau circa şase luni, acum, tratamentele de ultimă oră duc la o speranţă de viaţă de 48 de luni, ceea ce este extraordinar”, a mai declarat dr. Mazilu.

Discriminări…

Din păcate, nu toţi bolnavii au acces la terapiile de ultimă oră. Preşedintele FABC a prezentat un raport publicat în 16 ianuarie 2009 de către medicul Nils Wilking, oncolog la Karolinska Institutet din Stockholm, Suedia, şi Bengt Jonsson, profesor de farmacoeconomie la Stockholm School of Economics. “Aceste inegalităţi şi diferenţe cu privire la ratele de supravieţuire ale pacienţilor cu cancer sînt vizibile îndeosebi atunci cînd se compară ţările din Europa de Est cu cele din Nordul şi Vestul continentului”, potrivit raportului. Specialiştii spun că accesul corespunzător la noi tratamente este vital pentru pacienţii cu cancer, iar analizarea diferenţelor privind accesul la terapii în ţările din Europa este un bun prilej de a genera discuţii şi dezbateri cu privire la folosirea optimă a noilor tratamente şi tehnologii în domeniul oncologiei. Raportul relevă că, deşi incidenţa cancerului este în creştere, mortalitatea din cancer descreşte, indicînd astfel impactul pozitiv al programelor de screening şi al noilor opţiuni terapeutice. “Noile tratamente au făcut posibil ca această boală să fie abordată de o manieră mult mai eficientă. Pentru pacienţii cu cancer, aceste noi terapii înseamnă o mai bună calitate a vieţii, mai puţin timp petrecut în spitale şi şansa de a avea o viaţă normală mult mai repede”, a declarat medicul Nils Wilking, citat în acelaşi raport. Documentul prezintă diferenţe importante în ceea ce priveşte ratele de supravieţuire din cancer în Europa. De exemplu, în Suedia, 60,3% dintre bărbaţi şi 61,7% dintre femeile diagnosticate cu cancer supravieţuiesc, comparativ cu doar 37,7% dintre bărbaţi şi 49,3% dintre femei, în Republica Cehă. Sistemele de sănătate din Europa cheltuiesc fonduri semnificative în domeniul oncologiei, dar acestea rămîn mici, comparativ cu cele alocate pentru alte afecţiuni. Specialiştii au accentuat faptul că “inegalităţile” prezentate în primul raport din anul 2005 rămîn în continuare. “Acesta este un motiv real de îngrijorare pentru pacienţi şi societate, din moment ce aşteptările tuturor sînt ca toţi pacienţii din Europa să aibă acces egal la aceste tratamente, mai ales cînd şi-au dovedit beneficiile terapeutice”, se arată în raport.



12