Lupta cu cancerul la sân! La Constanța, tot mai multe cazuri!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În România, statistici alarmante

Lupta cu cancerul la sân! La Constanța, tot mai multe cazuri!

Sănătate 02 Octombrie 2016 / 16:37 1003 accesări

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Începutul lunii octombrie este marcat, în sistemul sanitar, de Ziua luptei împotriva cancerului la sân. În întreaga lume, prin organizarea unor evenimente (iluminarea unor clădiri importante în roz, purtarea unor fundițe roz), se încearcă atragerea atenției asupra acestei probleme. Femeile de peste 40 de ani nu trebuie să neglijeze controalele anuale și trebuie să-și inspecteze cu mare atenție propriul corp, spun medicii. Și, în plus, pentru că s-a tot bătut monedă în ultima perioadă, ele trebuie să își facă investigațiile cerute de către medici, așa cum este mamografia (indiferent de părerile unora). În întreaga lume, femeile trecute de 40 de ani își fac periodic mamografii cu scopul de a depista în timp util posibile probleme de sănătate. De exemplu, o mamografie poate depista o afecțiune a sânului cu 2 ani înainte ca ea să poată fi palpată, potrivit specialiștilor.

În țară, ziua a fost marcată prin iluminarea unor clădiri importante în culoarea roz, simbol al luptei împotriva cancerului de sân. Datele statistice arată și în țara noastră o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de la 40.000, în 1994, la 98.000, în 2011. ”Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (...) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce privește incidența, cu o rată de 25,2%, dar și mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7%, din cauza lipsei de informare și prevenție. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 și 4, ceea ce reduce considerabil rata de supraviețuire”, scrie Agerpres.

LA CONSTANȚA

La Constanța, în prima zi a lui octombrie, mai multe bolnave de cancer, dar și susținători s-au întâlnit în Piața Ovidiu, în fața Muzeului de Arheologie, cu scopul de a marca ziua, dar și de a atrage atenția populației asupra importanței prevenției. ”Să vorbim despre noi! Să vorbim despre ele! Să vorbim despre viață!”, a fost mesajul lor. Ca în fiecare an, Corina Alexandru (fost președinte al Asociației Oncologic Rom), bolnavă de cancer, în semn de solidaritate cu toate pacientele diagnosticate cu diferite tipuri de neoplasm din Constanța, s-a ras în cap. ”Vă mulțumesc tuturor celor care ați fost alături de noi; contează enorm pentru cele noi diagnosticate cu cancer să vadă că le pasă prietenilor și celor din jur de ceea ce se întâmplă cu ele, vă mulțumesc, oameni buni și frumoși, că existați și că ați avut timp să vă plecați inima pentru noi!”, este mesajul Corinei Alexandru, pe rețeaua de socializare Facebook.

LA CONSTANȚA, POTRIVIT DIRECȚIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ JUDEȚEANĂ, CAZURILE DE CANCER MAMAR LA FEMEI, ÎN 2014, ERAU ÎN NUMĂR DE 185, IAR ÎN 2015 - 209.

Ziua de luptă împotriva cancerului de sân este marcată la 1 octombrie și la nivel mondial. În zeci de țări se desfășoară, la această dată, acțiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marșuri, distribuirea de fundițe roz etc., menite să le amintească femeilor că, prin prevenție și prin efectuarea de controale medicale periodice, își pot păstra sănătatea. România se înscrie și ea în rândul țărilor care marchează această zi, la 1 octombrie 2016 având loc, la București, cea de-a XVI-a ediție a Iluminării în roz, eveniment anual organizat de Fundația Renașterea.



12