Lupta cu Dunărea continuă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lupta cu Dunărea continuă

Eveniment 07 Iulie 2010 / 00:00 800 accesări

Autorităţile judeţului Constanţa au continuat, ieri, lupta cu apele Dunării, al căror nivel continuă să crească pe zi ce trece. Conform datelor prezentate de autorităţi, în zona Cernavodă, Dunărea avea o cotă de 697 de centimetri, peste cota de pericol de 650, iar în zona Hârşova (Vadu Oii), cota fluviului era de 756 cm, peste cota de pericol de 660. Pentru a preîntâmpina eventualele inundaţii ale zonelor locuite, toate autorităţile judeţului au efectuat o serie de lucrări privind întărirea digurilor de protecţie. Chiar şi aşa, apa se infiltrează prin digurile de apărare, fapt care a determinat autorităţile judeţene să închidă un nou tronson al DJ 223, între Cernavodă şi Ion Corvin, după ce, cu o zi înainte, DJ 223 fusese închis pe porţiunea DN2A - Cernavodă. Conducerea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) precizează că drumul judeţean poate fi utilizat doar de maşinile de aprovizionare şi cetăţenii care locuiesc în localităţile riverane. Reprezentanţii RAJDP spun că drumul a fost închis din cauza infiltraţiilor de apă din şosea, care au dus la erodarea asfaltului.

CIOBANU. În zona digului Ciobanu - Gârliciu s-a lucrat împreună cu echipele de intervenţie de la nivelul Primăriilor Gârliciu şi Ciobanu pentru întărirea digului cu 600 de saci cu pământ la Cantonul I Gârliciu şi cu 300 de saci cu pământ la Cantonul 3 Ciobanu.

ALIMAN. În zona Aliman - Rasova, mai multe echipe ale RAJDP au lucrat la întărirea digului de la Dunăre. În această zonă, digul a fost întărit cu peste 1.500 saci cu pământ.

CERNAVODĂ. Tot ieri s-a lucrat intens şi în oraşul Cernavodă, unde s-a intervenit cu patru motopompe în zona Canalului, pentru ca apa să nu invadeze oraşul. Autorităţile locale au intervenit pe strada Canalului, în zona pieţii Faleză, unde au pompat în permanenţă apa care inundase piaţa.

HÂRŞOVA. O altă localitate afectată de inundaţii este Hârşova, unde ieri s-a lucrat intens la evacuarea apei de pe strada Prospectul Dunării. Tot în Hârşova, autorităţile au distribuit 740 de saci cu pământ în vederea protejării locuinţelor în pericol de inundare. Primarul oraşului, Tudorel Nădrag, a declarat că Primăria este pregătită să ofere spaţii de cazare pentru persoanele sinistrate.

OSTROV. Una dintre cele mai afectate localităţi de inundaţiile din 2006, Ostrov, pare că nu scapă nici de această dată de furia apei. În localitatea Ostrov au fost afectate de ape două locuinţe, 47 de grădini, 26 de curţi cu anexe gospodăreşti, un teren de sport, un parc public şi 798 hectare de păşune situate în insulele de pe raza comunei. Autorităţile locale au fost nevoite să dispună evacuarea unei familii a cărei locuinţă a fost afectată de apă. Măsuri de evacuare au fost luate şi de către autorităţile din Oltina, care au dispus evacuarea a două persoane dintr-o pensiune. Tot în zona localităţii Ostrov, vecinii bulgari se pregătesc, la rândul lor, de inundaţii, autorităţile din Silistra declarând alertă de grad maxim pe Dunăre.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, ieri, că autorităţile au dispus ca o parte din apa Dunării să fie preluată de Canalul Dunăre - Marea Neagră. În replică, Valentin Zeicu, director al Administraţiei Canalelor Navigabile, care are în administrare Canalul Dunăre - Marea Neagră, îl anunţă pe Videanu că acest proces de preluare a apei din Dunăre se face de foarte mult timp, încă de când nivelul fluviului a crescut peste cota obişnuită. Zeicu a spus că, în prezent, nivelul apei din Canal este la limita superioară.



12