Lupta împotriva bacteriilor cere sacrificii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pericol nevăzut

Lupta împotriva bacteriilor cere sacrificii

Monden 08 Mai 2012 / 00:00 343 accesări

SACRIFICIU PE ALTARUL ŞTIINŢEI Cercetările asupra unei bacterii s-au încheiat tragic pentru un tânăr microbiolog american de 25 de ani, care a decedat în mai puţin de 24 de ore, în urma contaminării cu bacteria pe care o studia în laboratorul său. Laboratorul a fost închis pe durata anchetei declanşate de o echipă de experţi din cadrul poliţiei, în timp ce întreaga echipă de oameni de ştiinţă care lucra cu acesta este ţinută în prezent sub observaţie medicală. Richard Din, de la Centrul Medical pentru Veterani din San Francisco, California, a decedat la 28 aprilie, din cauza unei infecţii meningococice însă despre moartea lui s-a aflat abia la sfârşitul săptămânii trecute. În seara dinaintea morţii, bărbatul s-a simţit foarte rău, având dureri puternice de cap şi stări de greaţă, iar către dimineaţă starea sa de sănătate s-a deteriorat. Prietenii l-au dus la spital, unde a decedat la nici 17 ore de la debutul primelor simptome ale bolii.

Şeful Departamentului de Boli Infecţioase de la centrul amintit, Harry Lampiris, a indicat că acesta se ocupa de cercetarea bacteriei Neisseria meningitidis, care cauzează anual, în SUA, aproximativ o mie de cazuri de meningită şi ucide cam 75 de persoane pe an. Singura cale de salvare în astfel de cazuri este administrarea unui antibiotic, imediat după primele simptome ale infecţiei. Vaccinuri împotriva mai multor tulpini ale acestei bacterii au fost create încă în anii ’60 ai secolului trecut, însă nu există încă un vaccin împotriva tulpinei B, cu care lucra Din. Dezvoltarea unui astfel de vaccin era obiectivul final al cercetării de care se ocupa, a indicat Harry Lampiris, care nu îşi explică faptul cum de acesta a putut să se infecteze, în condiţiile în care au fost respectate toate măsurile de precauţie iar în laborator nu au fost până acum descoperite urme de contaminare cu bacteria amintită, defecte ale echipamentelor sau probleme la costumele de protecţie. Nu cu mult timp în urmă, în SUA au fost descoperite mai multe bacterii rezistente la antibioticele cunoscute la ora actuală. Despre acestea, comunitatea ştiinţifică credea că au dispărut cu patru milioane de ani în urmă.

OBICEIURI NESĂNĂTOASE De pericolul nevăzut pe care îl ridică viruşii şi bacteriile ne poate salva simpla respectare a igienei personale. 92% dintre telefoanele mobile au pe ele cel puţin un microb care poate fi periculos pentru om, releva un studiu realizat de specialiştii britanici. Cercetătorii Şcolii de Igienă şi Maladii Tropicale de la Londra au explicat această situaţie prin obiceiurile nesănătoase ale populaţiei, mai exact, prin faptul că oamenii se spală prea rar pe mâini, după ce au mers la toaletă. Din acest motiv, numai în Marea Britanie, 16% dintre telefoanele mobile sunt contaminate cu bacteria E.coli. Această bacterie, prezentă de obicei în fecale şi, uneori, în urină, a fost responsabilă acum câteva luni de o serie de îmbolnăviri în Germania. La acel moment, autorităţile germane au susţinut că E.coli provenea de pe castraveţii importaţi din Spania. În Marea Britanie, potrivit ultimului studiu, 95% dintre cele 390 de persoane chestionate au declarat că se spală pe mâini. Cu toate acestea, 92% dintre telefoanele lor mobile şi 82% din mâini erau contaminate cu bacterii. La persoanele care au deja bacterii pe mâini, probabilitatea de a avea bacterii şi pe telefon este de trei ori mai mare. Oraşul britanic cu cele mai multe telefoane purtătoare de bacterii este Birmingham. În schimb, cele mai multe contaminări cu E.coli au fost descoperite la Londra.



12