Băiețelul britanic Ashya King a efectuat, la Praga, prima sesiune din terapia cu fasciculi de protoni pentru a trata o tumoră canceroasă pe creier, afecțiune care îi pune viața în pericol. Micuțul de 5 ani se află în capitala Cehiei de o săptămână, după o serie de peripeții care au ținut prima pagină a ziarelor din Europa.
STATUL VS. PĂRINȚI Cazul lui Ashya King a devenit subiect internațional după ce părinții săi l-au luat din spital, fără acordul medicilor, iar Poliția britanică a demarat o amplă operațiune pentru găsirea sa. Părinții micuțului, Brett și Naghmeh King, au dus o aprigă bătălie juridică în Marea Britanie pentru a obține, pentru fiul lor, tratamentul cu fasciculi cu protoni, o terapie inovativă, care țintește mai direct tumorile canceroase decât tratamentul obișnuit cu radioterapie. Oficialii din sistemul sanitar al Marii Britanii nu recunosc însă terapia țintită a tumorilor și nu le-au permis părinților lui Ashya să îl externeze, deși era dovedit că alternativa de tratament care i se oferea copilului nu îi garanta supraviețuirea. Familia King s-a văzut nevoită să își fure propriul copil din spital, în încercarea disperată de a-l duce la Centrul de Terapie cu Protoni din Praga, Cehia, unde s-au obținut rezultate încurajatoare în tratarea tumorilor canceroase neoperabile. Autoritățile din Regatul Unit au fost însă nemiloase și au emis un mandat național și internațional de arestare a părinților lui Ashya King, pe care i-au acuzat de suspiciune de cruzime față de un minor.
În drumul lor către Cehia, Brett și Naghmeh King au fost reținuți în Spania, în baza mandatului internațional emis de Marea Britanie. Potrivit legislației spaniole, până să fie extrădați, cei doi au compărut în fața unui judecător, pentru a-și apăra cauza. Astfel, un judecător spaniol a decis revocarea cererii de extrădare a Marii Britanii, iar Brett și Naghmeh King au fost eliberați și li s-a permis continuarea drumului către Cehia. Cât timp cei doi au stat arestați în închisoarea Soto del Real, situată la circa 40 de kilometri de Madrid, Aysha era internat într-un spital din Malaga, cel mai performant centru de tratament al cancerului din Spania, unde a fost în permanență monitorizat. Și medicii spanioli, din păcate, îi dau șanse minime de supraviețuire prin tratamentele clasice, dar nu i-au împiedicat în vreun fel externarea.
O CAUZĂ DISPERATĂ În Spania, ca și în Marea Britanie, cazul lui Ashya King a provocat multă emoție. Opinia publică s-a arătat șocată de intervenția autorităților, pe care au privit-o ca un impediment în fructificarea oricăror șanse, cât de mici, de supraviețuire ale băiatului. Până și prim-ministrul David Cameron a luat partea părinților lui Ashya în încercarea lor de a găsi orice tratament posibil pentru a-l salva. Din păcate, David Cameron și-a exprimat părerea în cunoștință de cauză, pentru că fiul său, Ivan, a murit la numai 6 ani, în urma paraliziei cerebrale și a epilepsiei severe. Acesta și-a exprimat, pe contul său de Twitter, satisfacția că procuratura britanică nu a continuat procedurile împotriva familiei King, după respingerea cererii de extrădare venite din partea judecătorului spaniol. Probabil că la rândul său ar fi încercat orice tratament alternativ pentru ameliorarea și prelungirea vieții lui Ivan.
TRATAMENT ALTERNATIV La Praga, Ashya King reacționează deocamdată bine la tratamentul cu fasciculi de protoni. Are și un nou prieten, Miki Roth, de 11 ani, din Cehia, care suferă de aceeași boală necruțătoare, meduloblastom. În urmă cu doi ani, Miki a fost diagnosticat cu tumoră malignă a regiunii posterioare a encefalului. După ce a suferit o intervenție chirurgicală de extirpare a tumorii, a urmat imediat terapia cu iradiere țintită cu protoni. Tratamentul a avut rezultate bune în cazul lui Miki. Venit la spital într-un scaun cu rotile, Miki a urmat 30 de ședințe de terapie cu fasciculi cu protoni, iar apoi a continuat, timp de un an de zile, tratamentul clasic cu chimioterapie la Spitalul Motol, iar în prezent poate merge pe picioarele lui. Și Ashya King va urma aceeași schemă de tratament, cu 30 de ședințe de iradiere țintită cu protoni, și toată lumea speră în remisia cancerului și îndepărtarea pericolului de moarte! Până în prezent, iradierea țintită cu protoni, combinată cu radioterapie sau chimioterapie, s-a dovedit cea mai eficientă împotriva tumorilor canceroase pe creier. Această combinație a permis creșterea ratei de supraviețuire cu până la cinci ani în 80% dintre cazuri și, fiind încă o modalitate de tratament considerată alternativă, mulți dintre pacienții tratați încă trăiesc, fiind monitorizați în continuare.