Lupta împotriva inflaţiei îngheaţă dobânda-cheie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nouă şedinţe fără modificări

Lupta împotriva inflaţiei îngheaţă dobânda-cheie

Eveniment 30 Iunie 2011 / 00:00 668 accesări

5,1% - INFLAŢIA ŢINTITĂ ÎN 2011. Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 3,6%, la 5,1%, cu mult peste limita superioară a intervalului de variaţie, de 2-4%. De asemenea, banca centrală a urcat şi prognoza pentru anul viitor, de la 3,2%, la 3,6%. „Preţul materiilor prime continuă să pună presiune asupra inflaţiei. În mai, indicatorul a crescut marginal, de la 8,34%, la 8,41%, deoarece avansul preţurilor volatile s-a temperat”, spun cei de la BNR, care speră în continuare că inflaţia va scădea treptat, din iulie, pe fondul disipării efectului direct al majorării TVA.

SEMNE INCIPIENTE DE REVIGORARE A CREDITĂRII. De ce nu a scăzut dobânda-cheie? Potrivit BNR, cele mai recente date statistice indică o moderare a ritmului anual de creştere a producţiei industriale şi exporturilor, precum şi prelungirea valorilor negative ale dinamicii cererii interne. „În acelaşi timp însă, am remarcat semne incipiente de revigorare a creditării, pe fondul diminuării dobânzilor practicate de bănci. Totuşi, ritmul anual de creştere a creditării firmelor a rămas în teritoriu negativ. În concluzie, riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie semnificative”, spun cei de la Banca Naţională. Ei se mai tem şi de mişcările de pe pieţe, în contextul crizei datoriei suverane (în principal problemele grave din Grecia), aşa că politica monetară este una prudentă. „Decizia de menţinere a dobânzii-cheie la 6,25%, coroborată cu angajamentele asumate de autorităţi în cadrul acordurilor de finanţare asigură reluarea procesului de dezinflaţie şi de redresare corectă a economiei”, explică oficialii băncii centrale. Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR va avea loc pe 3 august, când banca centrală va fi analizat noul raport asupra inflaţiei.

FMI A DAT OK-UL. Îngheţarea dobânzii-cheie a fost salutată şi de cei de la Fondul Monetar Internaţional. „Decizia de majorare a indicatorului poate fi amânată pentru finele anului”, a declarat şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks. Cu cât va creşte dobânda? Franks consideră că decizia nu trebuie luată pe baza inflaţiei din prezent, ci doar după o prognoză a următoarelor 12 - 18 luni. De aceeaşi părere este şi directorul general al FMI, John Lipsky, care a declarat, după aprobarea primei evaluări a acordului cu România, că „o întărire mai rapidă a politicii monetare ar putea fi necesară, pentru a asigura că presiunile inflaţioniste şi efectele majorării TVA sunt izolate”.

Taguri articol


12